Megvan, mikor jön fordulat az időjárásban itthon: itt a friss előrejelzés

Megvan, mikor jön fordulat az időjárásban itthon: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu
A csapadékos idő holnapig folytatódik, majd szombattól egy szárazabb időszak következik. A talaj jelenleg kellően nedves az őszi vetések számára, optimálisan fejlődhetnek. A hét végétől a többé-kevésbé napos időben pedig jól lehet majd haladni az őszi mezőgazdasági munkákkal.

A múlt héten szerdán, csütörtökön és pénteken egy hullámzó frontrendszer hatására országszerte újabb, igen jelentős mennyiségű csapadék hullott. Vasárnap keleten esett néhány milliméter, majd szerdán egy újabb front okozott többfelé kisebb esőt, záporokat - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A többi napon nem volt számottevő csapadék. Múlt szerdától vasárnapig alig volt napsütés, borongós, sokfelé párás idő volt. Összességében az elmúlt tíz nap csapadékösszege jellemzően 30 és 60 mm között alakult, inkább csak délkeleten maradt 15 és 30 mm között. A 30 napos csapadékmennyiség a sokéves átlag többszöröse, többnyire 100-150 mm, míg délkeleten 80-100 mm.

10 napos csapadékösszeg 2024. október 9-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. október 9-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. október 9-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. október 9-ig (mm)

A júliusi és augusztusi hiány javarészt most pótlódott, már a 90 napos összeg is kezdi utolérni a szokásos értéket. A talaj felszíne sokfelé sáros, a fölső 50 cm-es talajréteg csaknem országszerte telítetté vált, az ettől mélyebb rétegbe is egyre több nedvesség jut, bár az Alföldön továbbra is igen jelentős a nedvességhiány.

Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. október 9-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. október 9-ig (mm)

 

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 8-án (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 8-án (%)
Talajnedvesség a talaj 50 és 100 cm-es szintek közötti rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 8-án (%)Talajnedvesség a talaj 50 és 100 cm-es szintek közötti rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 8-án (%)

A hőmérséklet a múlt hét második felében alig változott napközben, a minimumok 10 Celsius-fok körül alakultak, napközben pedig a sok felhő miatt csak pár fokot melegedett a levegő. Hétfőre a keleti részek kivételévél kiderült az ég, ezért az elmúlt egy hét leghidegebb éjszakája hétfő reggelre alakult ki, de fagy 2 méteres magasságban nem fordult elő. Keddtől intenzív melegedés kezdődött, aznap a csúcsértékek hazánk nagyobb részén 25 Celsius-fok közelében alakultak, csak északkeleten maradtak 20 Celsius-fok alatt.

Minimum hőmérsékletek 2024. október 7-én (Celsius-fok)Minimum hőmérsékletek 2024. október 7-én (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2024. október 8-án (Celsius-fok)Maximum hőmérsékletek 2024. október 8-án (Celsius-fok)

A gyakran csapadékos idő, a tartósan sáros talaj hátráltatja a még hátra lévő betakarítási munkálatokat, az őszi búza vetését, az őszi talajmunkákat. A már a földbe került magoknak azonban igen kedvező a nedves talaj: az őszi káposztarepce szépen fejlődhet, az őszi árpa pedig már sokfelé kisorolt. Az őszi búza magja is ideális körülmények közé kerül a jelenleg zajló vetés során, amennyiben a talaj megszikkad annyira, hogy arra rá lehessen menni a gépekkel.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a szeptember második felére vonatkozó állapotot mutatják. Ekkor és a megelőző napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott hazánkban, ami sokfelé a természetes vegetáció zöld tömegének növekedését eredményezte, főként a rétek, legelők sarjadtak újra. A rendkívül meleg és aszályos nyár után az anomália térképen még mindig többfelé van hiány az ilyenkor szokásos zöld tömeg mennyiséghez képest, a csapadékos időjárással azonban a pozitív eltérésű területek nagysága is jelentősen nőtt.

A folytatásban eleinte esős, majd szárazabb, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás. Csütörtök délután nyugat felől újabb csapadékhullám érkezik, mely holnap el is hagyja a térséget. Szombattól csökken a csapadék esélye, a jövő héten is nagyobb részt száraz idő valószínű, a reggeli ködfoltok feloszlását követően változóan felhős, sokfelé napos időre lehet számítani. Összeségében a mai-holnapi csapadékhullámból 2-15 mm mennyiség várható, a Dunántúlon és északon a több, délen a kevesebb. A hőmérséklet a mai 25 Celsius-fok körüli csúcsértékekhez képest jelentősen visszaesik, holnaptól már csak 15-20 Celsius-fok között alakulnak a maximumok. A jövő héten ebben nagyobb változás nem valószínű. Vasárnaptól a derült, fagyzugos helyeken talajmenti fagyok előfordulhatnak, de 2 m-es magasságban nem valószínű 0 Celsius-fok alatti érték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?