Váratlan fejlemény a Bige-ügyben: erre senki nem számított

MTI2024. október 10. 15:59

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Gazdasági Versenyhivatal Nitrogénművek Zrt.-t a Vj/41/2017. sz. ügyben hozott marasztaló határozatát. Az ítélet jogerős - derült ki a Bige Csoport közleményéből, amit az MTI-nek küldtek el.

A Fővárosi Törvényszék 2024. október 3-án meghozta ítéletét a Nitrogénművek Zrt. és más felperesek kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal Vj/41/2017. sz. ügyben hozott marasztaló határozata tárgyában folyó közigazgatási perben. A Törvényszék a határozatot megsemmisítette, számos tekintetben elfogadva a felperesek érveit, így például figyelmen kívül hagyta a társaság korábbi forgalmazójához, a KITE Zrt-hez köthető tanúk ellentmondásos nyilatkozatait. Az ítélet alapján a Gazdasági Versenyhivatalnak újra kell értékelnie a bizonyítékokat, és a határozatban foglaltnál lényegesen szűkebb és enyhébb korlátozást állapíthat majd meg. A per befejezésével, illetve a perorvoslatot követően a már befizetett bírságot vissza kell fizetnie.

A társaság és a KITE Zrt. között 2014 óta polgári peres eljárás van folyamatban a versenyfelügyeleti eljárás által is érintett stratégiai keretszerződés megsértése miatt a KITE Zrt. által fizetendő kötbér tárgyában. Ez a polgári per fel van függesztve a versenyfelügyeleti eljárás végleges befejezéséig.

Számunkra megnyugtató ítélet született, hiszen a bizonyítékok újraértékelése és egy hatás alapú vizsgálat feltárhatja a valós történteket. Ellentmondásos és ellenérdekelt tanúvallomásokon nem alapulhat egy ilyen súlyos határozat. Beárnyékolja a hírt, hogy szerepünket nem tudja a kormány megfelelően értékelni és további adókkal nehezítik működésünket egy egyébként is rendkívül bizonytalan gazdasági környezetben

-nyilatkozta Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bige, nitrogénművek, megsemmisítés, határozat, bírósági-ítélet, bige-ügy, törvényszék, bige-csoport,