agrarszektor.hu • 2024. október 11. 10:34
Október 11-én ünneplik a Tojás Nemzetközi Világnapját, amely alkalmából szakmai konferenciát szerveztek. Bár az infláció csökkenésével a tojás ára is 3,5 százalékkal mérséklődött, az elmúlt években árnövekedés volt megfigyelhető. A hazai tojástermelés az 1990-es szinthez képest csaknem a felére csökkent és a legfrissebb adatok szerint a magyarok évente átlagosan 240 tojást fogyasztanak.
Október 11-én ünneplik a Tojás Nemzetközi Világnapját, amelynek alkalmából a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szakmai konferenciát szervezett. A magyar vásárlók számára azonban sokkal lényegesebb hír, hogy a szeptemberi, 3 százalékos inflációs adat – amely az augusztusi 3,4 százalékhoz képest csökkenést mutat – azt eredményezte, hogy a tojás ára is 3,5 százalékkal mérséklődött, más alapélelmiszerekhez hasonlóan - írja az Világgazdaság.
Az összképet azonban árnyalja a rendkívül magas bázis: ha a 2005 és 2023 közötti időszakot vizsgáljuk, folyamatos áremelkedés figyelhető meg, amely az elmúlt két évben volt a legjelentősebb, hasonlóan a 2012-es kiugráshoz, amit akkor árcsökkenés követett. Tavaly a tyúktojás felvásárlási ára átlagosan 42 forint volt darabonként, míg a fogyasztói ár 79 forintot tett ki. Ezzel párhuzamosan fontos megjegyezni, hogy a hazai tojástermelés 1990 óta közel felére esett vissza.
A 2023-as legfrissebb adatok alapján az összesített tojástermelés 2,32 milliárd darabot tett ki, ami évente fejenként valamivel több mint 240 tojást jelent. Ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége körülbelül másfél naponta fogyaszt egy tojást, általában főtt vagy rántott formában.
Vita az állati fehérjékről
Továbbra is vita folyik a vegán étrend követői és az állati fehérjéket tudatosan, nem pazarlóan fogyasztók között.
A természetes fehérjeforrások közül a tojásfehérje és az anyatej a legkedvezőbb összetételű az emberi szervezet számára. Az ezekben megfelelő arányban és mennyiségben megtalálható esszenciális aminosavak a fehérjetartalmuk gyakorlatilag teljes felhasználhatóságát lehetővé teszi. Nem sokkal maradnak el tőlük a halak, a húsok vagy éppen a tejtermékek, azonban a növényi, és főleg a nem megfelelően kombinált növényi fehérjeforrások hasznosulása már sokkal kedvezőtlenebb
- mondta a Világgazdaságnak Németh Csaba élelmiszermérnök, c. egyetemi tanár, a tojástermékeket gyártó szigetcsépi Capriovus KFt. kutatás-fejlesztési igazgatója. Hozzátette:
Időskorban természetes folyamat az évről évre megfigyelhető izomtömegvesztés. Utóbbinak a folyamatát tudjuk nagymértékben lassítani és gyakran hosszú évekre megállítani megfelelő minőségű fehérjéket tartalmazó étrenddel. A modernkori élelmezés elképzelhetetlen az egyszerűen felhasználható, biztonságos tojástermékek nélkül, mint amilyenek a héjtól elválasztott hőkezelt tojásbelső, azaz tojáslé, vagy a héjától megtisztított főtt tojás.
Az igazgató véleménye szerint számos technológiában nincs lehetőség friss tojás vagy hűtést igénylő tojáslé alkalmazására. Számukra fejlesztették ki a hűtést nem igénylő tojáspor termékeket, amelyek akár három évig is megőrzik minőségüket. Ráadásul por formában a magyar tojások könnyedén eljuttathatók a világ bármely részére, legyen az Ázsia vagy Afrika.