Támogatást kaphat most sok magyar gazda: így juthatnak hozzá

agrarszektor.hu2024. október 11. 16:32

Az Agrárminisztérium egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában, 65 millió forintos keretösszegből biztosítja a súrlókór megelőzését a juh- és kecsketartók számára. A támogatás célja a betegség terjedésének megakadályozása, az állattartók a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségén keresztül igényelhetik a támogatást, amely mintánként legfeljebb 6500 forint.

Az agrártárca nemzeti forrás terhére megteremtette a támogatási lehetőséget a juh- és kecskeállományt érintő súrlókór genotipizálási költségeinek fedezésére. Ennek oka, hogy a korábbi években elérhető, Európai Unió által társfinanszírozott forrás 2024-től megszűnt. A cél a járványügyi védekezéssel összhangban az, hogy a súrlókórral szemben fogékony egyedeket kiszűrjék, ezáltal a betegség ne terjedhessen el a juh- és kecskeállományokban - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A támogatási igényüket az érintett állattartók 2024. október 15. és 31. között nyújthatják be a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségéhez, amely az állattartók nevében eljárva, meghatalmazottként nyújtja be az összesített támogatási igényt a Magyar Államkincstár részére. A Kincstár az egyes állattartók részére megállapítható támogatás összegéről legkésőbb 2024. december 31-ig dönt. Fontos, hogy az állattartó részére támogatás közvetlen kifizetésére nem kerül sor. Ugyanakkor a támogatási igény pozitív elbírálása esetén a 2024-ben már elvégzett állategészségügyi szolgáltatás díját az állattartónak nem kell megfizetnie.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, juh, magyar, forrás, állattartó, nemzeti, támogatások, agrártárca, állatbetegség,