Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint szeptember végén tonnánként 8706 dolláros rekordáron kereskedtek az európai vajjal a világpiacokon, ami 83%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Bár Ausztráliában és Új-Zélandon is emelkedtek az árak, ott nem érték el a nyári csúcsokat. Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének (FEB) igazgatója szerint míg a nagy élelmiszeripari vállalatok már fedezték vajkészleteik nagy részét, a kistermelőkre jelentős hatással lesz az áremelkedés.
Az áremelkedés elkerülhetetlen
- nyilatkozta Boivin.
A globális tejtermelés 2023-ban csökkent a világ legtöbb részén, beleértve Európát, az Egyesült Államokat és a legnagyobb tej- és vajexportőr Új-Zélandot. Ennek oka az alacsony árak és a magas takarmányköltségek voltak, amelyek sok tejtermelőt elriasztottak.
Michael Harvey, a Rabobank tejipari elemzője szerint bár a globális tejtermelés 2024-ben kissé fellendült, a növekvő kereslethez képest továbbra is szűkös maradt. Ez arra késztette a termelőket, hogy a vaj helyett inkább a jövedelmezőbb termékekre, például a sajtokra összpontosítsanak.
Az Európai Unióban 2023 januárja és 2024 júliusa között 0,7%-kal nőtt a tejtermelés, miközben a vajtermelés 1,6%-kal csökkent, a sajttermelés pedig 3,2%-kal emelkedett. Az Egyesült Államokban az USDA 15%-kal magasabb vajárat prognosztizál 2024-re az előző évhez képest. A magas árakat részben a tejelő teheneket érintő betegségek - köztük a kéknyelv-betegség és az epizootikus vérzéses betegség (EHD) - nyugat-európai terjedése is befolyásolja. Az Egyesült Államokban a madárinfluenza-járványok egyelőre nem voltak jelentős hatással az országos tejtermelésre.
Susan Kilsby, az új-zélandi ANZ bank elemzője szerint bár várható, hogy a vajárak enyhülni fognak a rekordmagasságból, mivel a tejtermelők növelik a termelést, jelentős csökkenésre több hónapot is várni kell.