2024. október 16. szerda Gál
Változás a magyar feldolgozóiparban: érdekes számok láttak napvilágot

Változás a magyar feldolgozóiparban: érdekes számok láttak napvilágot

MTI
2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5 munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában - erősítette meg kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak közül háromban nőtt, tízben visszaesett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5 százalékkal mérséklődött. Augusztusban az ipari export volumene 6,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 14,0, a 15 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 11,3 százalékkal esett vissza. Az ipar belföldi értékesítése 7,3, a feldolgozóiparé 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (94 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 10,2 százalékkal kisebb, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 10,6, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,2 százalékkal nagyobb volt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás volumene 12,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 16,5, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,8 százalékkal csökkent. A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 15,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 24,0, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 15,0 százalékkal visszaesett. A feldolgozóipari termelés 9,8 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 13,2 százalékkal kisebb volt a 2023. augusztusinál. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 19,7, a számítógép, perifériás egység gyártása 0,4 százalékkal csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előző havi bővülés után a feldolgozóiparból 16 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest, ami a hazai eladások növekedésének és a kivitel csökkenésének az eredője.

Öt alágazatban nőtt még a termelés, 6,2 és 24 százalék közötti mértékben, a legerőteljesebben a malomipari termék, keményítő gyártásában, a legkevésbé a tejfeldolgozásban. A többi öt alágazatban 1,2 és 23 százalék közötti mértékben csökkent a kibocsátás, leginkább a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH kitért arra is, hogy a két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 5,3, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 20 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A 4,8 százalékos súlyt adó vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés, augusztusban 5,3 százalékkal bővült a kibocsátás az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal a kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása esett vissza, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások. A KSH kiemelte:

EZ IS ÉRDEKELHET

Január-augusztusban az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az összes értékesítés 62 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 38 százalékot képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés az év első nyolc hónapjában, a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 7,5 százalékkal csökkent. Egy alágban stagnált, háromban nőtt a termelés volumene, 1,6 és 5,5 százalék közötti mértékben, leginkább az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában - jelentette a KSH.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?