Hihetetlen, de igaz: már ennyibe kerül a szilva a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: már ennyibe kerül a szilva a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Lengyelországban a szilvaszezon végéhez közeledve a kínálat drámaian csökken, mivel a hűtőházi készletek alig elérhetőek, és az import moldáv szilva mennyisége is csökken. A kifejezetten rossz, az előző évinél 23 százalékkal kisebb termést hozó lengyel szilvaszezon október közepén érhet véget.

Lengyelországban a szilvaszezon a legvégén jár: a kínálat rohamosan csökken – jellemzően a hűtőházi készleteket értékesítik, de ezekből nincs számottevő mennyiség. Az importban a moldáv szilva volumene is csökkenést mutat, ami egyébként a korábbi években ilyenkor még nem volt jellemző, mivel a balkáni ország komoly hűtőtároló kapacitásokkal rendelkezik - írja a FruitVeb.

A President és a Top Hit ára a nagybani piacokon jelenleg a 4,50-5,50 PLN/kg (420-515 Ft/kg) közötti tartományban alakul, ami 18%-kal múlja felül a tavalyi árszintet. A gyengébb minőségű, esetleg kisebb mennyiségben értékesített (maradvány) készletek ára ennél alacsonyabb, de 4 PLN/kg (375 Ft/kg) alatt ezekből a fajtákból már nincs áru a piacokon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?