Itt a megoldás a műtrágya helyett? Sokak szerint ez tényleg működik

agrarszektor.hu2024. október 16. 10:34

Többször felmerült már az az ötlet, amely szerint az emberi vizelet életképes megoldás lehet a növények trágyázására. Egy új tanulmányból most kiderült, hogy a talajban élő baktériumközösségek hasonlóan reagálnak az emberi vizeletre és a szintetikus műtrágyákra, ami alátámasztja az ötlet alkalmazhatóságát – írta meg a ScienceDaily.

A friss emberi vizelet 95 százalékban vízből áll, a maradék 5 százalék pedig olyan vegyületekből, amelyek a növények számára hasznosítható tápanyagokat és mikrotápanyagokat, például nitrogént, foszfort, káliumot, karbamidot és kreatinint tartalmaznak – ebből indultak ki a University of Birmingham és a L'Institut Agro Montpellier kutatói, amikor a témával kapcsolatos kísérletekbe kezdtek egy spenótkultúrán.

Az Applied Soil Ecology című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint az egy évig tárolt vizelet még nagy mennyiségben alkalmazva is csak csekély hatással volt a talaj baktériumközösségére, és minimális változást okozott a talaj pH-értékében és sótartalmában. A kutatók azonban felfigyeltek arra is, hogy az emberi vizeletel való trágyázás a szintetikus műtrágyához képest megnövelte a nitrifikáló és denitrifikáló baktériumcsoportok relatív mennyiségét, ami arra utalhat, hogy a vizelettel történő trágyázás során több nitrogén-oxid kerülhet a légkörbe.

Kutatásunk rávilágít az emberi vizelet újrahasznosításában rejlő lehetőségekre a mezőgazdasági fenntarthatóság fokozása, valamint a szennyvizekkel kapcsolatos problémák és a szintetikus műtrágyáktól való függőség csökkentése érdekében. A tárolt vizelet biztonságosan alkalmazható a növény-talaj rendszerben anélkül, hogy negatívan befolyásolná a talaj mikrobiomját

– nyilatkozott az eredményekről Manon Rumeau, a University of Birmingham kutatója, a tanulmány társszerzője.

Bár az elképzelés elsőre furcsának tűnhet, az eredmények valóban fontos lépést jelenthetnek a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok felé. Az emberi vizelet alkalmazásával ugyanis csökkenthető lenne a szennyvíztisztító rendszerekre nehezedő teher és a szintetikus műtrágyák felhasználása is, ami hosszú távon eredményezheti a talaj és a vízkészletek szennyeződésének csökkenését.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, műtrágya, fenntartható-mezőgazdaság, talajművelés, talajbaktérium, szennyvízkezelés, műtrágyagyártás, talajélet, vizelet, ember, szintetikus, talajegészség,