Megérkezett az előrejelzés az orosz búza áráról: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu2024. október 16. 13:01

Az orosz Gabonaexportőrök Szövetsége kedden megkezdte az orosz búza indikatív exportárainak közzétételét. A lépés a múlt heti, a mezőgazdasági minisztérium tisztviselői és a vezető exportőrök közötti megbeszéléseket követi. A szövetség által közzétett árak a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőből történő szállításra vonatkoznak, és a következő hónapokra adnak előrejelzést - közölte a Reuters.

A szövetség közleménye szerint a 12,5%-os fehérjetartalmú búza indikatív exportára a fedélzetre szállítva (FOB) októberre 240 dollár/tonna, novemberre 245 dollár/tonna, decemberre pedig 250 dollár/tonna. Ezek az adatok a szövetség tagjainak körében végzett felmérésen alapulnak, akik Oroszország teljes gabonaexportjának 80%-át képviselik. Eduard Zernin, a szövetség vezetője a Reutersnek nyilatkozva kifejtette:

A szakszervezet tagjai megállapodtak abban, hogy kiszámítják és a piac bocsátják az árirányvonalakat a tisztességes exportárfolyamokról alkotott elképzeléseink alapján, figyelembe véve a növekvő termelési költségeket, a magas kamatlábakat és a fizetési késedelmeket.

Hozzátette, hogy az egyes exportőrök dönthetnek arról, követik-e a közzétett árak által nyújtott iránymutatást. Hangsúlyozta, ez a lépés várhatóan hozzájárul a tisztességesebb és átláthatóbb árképzési gyakorlatok kialakításához az orosz búzaexport piacán.

A Reuters két, az ügyet közvetlenül ismerő forrása szerint a minisztérium a múlt héten arra kérte az exportőröket, hogy ne adjanak el búzát tender útján nemzetközi vevőknek a tonnánkénti 250 dolláros minimálár alatt. Ez gyakorlatilag egy alsó árszint bevezetését jelenti. Az indikatív árak rendszeres közzététele a világ legnagyobb búzaexportőrének első kísérlete arra, hogy saját árképzési mechanizmust hozzon létre az exportra. A szövetség korábban azzal vádolt egyes exportőröket, hogy túl sok búzát adnak el túl alacsony áron.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, búza, export, oroszország, búzaexport, megállapodás, árak, dollár, exportőr, tonna, exportár,