2024. október 16. szerda Gál
Megszólalt a KITE: célszerű most eladni a betakarított kukoricát

Megszólalt a KITE: célszerű most eladni a betakarított kukoricát

MTI
A rossz hazai termés ellenére nem számít a kukorica árának emelkedésére a közeljövőben Kovács István, a KITE terménykereskedelmi üzletág-igazgatója, miután Európában és a világban a termés eléri a tavalyi szintet.

Kovács István az Agroinform.hu online konferenciáján elmondta, hogy a kukorica betakarítása csaknem befejeződött. Idén a hőstressz miatt a termésátlag a tavalyi hektáronkénti 7,5-8 tonna helyett csupán 5,5-5,7 tonna, így az össztermés mintegy 5 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 6 millió tonnával. Bár a térségben előfordulnak még rosszabb termésátlagok (Romániában 3, Bulgáriában 4 tonna), Európa össztermelésére nem gyakorolt negatív hatást az időjárás (Ausztriában 10, Németországban 9 tonnát értek el). A világtermelés a tavalyi 1,2 milliárd tonnás mennyisége is gyakorlatilag teljesülni fog 2024-ben - tette hozzá.

Idén a termés mintegy 30-40 százaléka fertőzött kisebb-nagyobb mértékben gombaméreggel (mikotoxin), mivel a hőstressz miatt legyengült növények könnyebben tudtak fertőződni gombákkal. Ezt a folyamatot a kártevők (például kukoricamoly) fokozottabb jelenléte is erősítette. A határérték feletti toxinszinttel rendelkező kukorica takarmányként nem, csupán bioüzemanyag-előállítás céljára értékesíthető, jelentősen nyomottabb áron - jegyezte meg a szakember.

Véleménye szerint ahol a termésátlag elérte a 7-8 tonnát, a kukoricatermesztés idén is jövedelmező volt, ahol azonban a szárazság és a kártevők miatt komolyabban károsodott a termés, veszteséget termelt. A kedvezőtlen idei tapasztalatok nyomán jövőre várhatóan csökkenni fog a kukorica termésterülete az idei 870 ezer hektárról, jelentősen elmaradva az egy évtizeddel ezelőtt jellemző 1,2 millió hektár körüli szintektől.

A 100 százalékban magyar tulajdonú KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. az ország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú csoport 5 régióba és 20 alközpontba szervezett kereskedelmi és szolgáltató hálózattal rendelkezik, 1800 dolgozót foglalkoztat. A nyilvános cégadatok szerint tavaly mintegy 495 milliárd forint árbevételt ért el a megelőző évi 610 milliárd után. Adózás utáni eredménye 2023-ban 15,3 milliárd forint volt, a 2022-es 25,3 milliárdot követően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02