Egyre több magyar vesz ilyen kenyeret: te próbáltad már?

agrarszektor.hu2024. október 17. 12:34

Harmadik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar
Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia
Egyesület és az AMUREX GM Hungária Kft. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a lisztérzékenységgel
élők, speciális étrendet követők igényeire, továbbá elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos
innovációt.

Az elsőként 2022-ben megrendezett megmérettetés idén már négy kategóriásra bővült: friss kenyér, tartós kenyér, töltött péksütemény, töltetlen péksütemény kategóriában nevezhettek a gyártók. A verseny remek lehetőség arra, hogy a gyártók bemutassák a termékeiket, a fogyasztók pedig – amellett, hogy jobban megismerhetik a gluténmentes termékek kínálatát – iránytűt is kapnak, hogy mely termékek a legfrissebbek, legpuhábbak, legízletesebbek  - írja közleményében a NAK.

A verseny díjátadó ünnepségét október 16-án, a Kenyér Világnapján tartották. Az eseményen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kiemelte, a mentes termékek teljes előállítási folyamata során figyelemmel kell lenni a különleges elvárásokra, a fajtaelőállítástól kezdve a termesztéstechnológián keresztül a gyártási folyamatokig. Hozzátette: a Magyarok Kenyere Program azért is karolta fel a kezdeményezést, hogy közösen megvizsgálják, mik azok az ötletek, megoldások, melyek a termékpálya, az ágazat fejlődését szolgálják – segítséget nyújtva ezzel a fogyasztóknak is. Ezzel együtt az ÁFA csökkentést is indokoltnak tartjuk megfontolni.

Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója emlékeztetett, hogy a NAK a korábbi években kiadványban foglalta össze a gluténmentes termékek gyártásával, forgalmazásával kapcsolatos információkat. Annak érdekében, hogy az ágazat még eredményesebben működjön, a kamarán belül megalakult a „mentes” munkacsoport, amelynek célja elősegíteni a különféle mentes termékekkel kapcsolatos innovációt, emellett megoldást keresni a felmerülő problémákra, kihívásokra. Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a díjátadón elmondta: 

A kenyér alapélelmiszer, ki kell hangsúlyozni, hogy a megítélése az elmúlt időszakban szerencsére kezd helyreállni. A gluténmentes élelmiszerek terén is újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg, a kormányzati szabályozással és támogatással összhangban. Október 16-a az élelmezésbiztonság világnapja is, mely szervesen kapcsolódik az élelmiszerpazarláshoz, csökkentésében Magyarország jó úton jár, azonban folytatni kell a munkát, új eszközöket kell felkutatni a pazarlás csökkentésére.

Hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve lisztérzékenység, minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke kiemelte, hogy a verseny vakzsűrizéssel zajlott, valamint minden résztvevő termék laborvizsgálati eredményét is kötelező volt leadni. A laboradatok is jól mutatják, hogy ezek a termékek maximálisan biztonságosak. Hozzátette, ma már a magyar gyártók is felveszik a versenyt a nemzetközi piaci szereplőkkel, ráadásul fontos fejlődési irány, hogy már a közétkeztetésben is lehet alapozni rájuk.

Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke zsűritagként is megerősítette az elhangzottakat. Egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a diétás étrend során fontos a jó ízérzet, de legalább annyira fontos, hogy egy élethosszig tartó diéta esetében megfelelő, rostban gazdag, változatos étrendet is alkalmazzunk – és a gluténmentes termékek előállítása során e téren is jelentős fejlődés tapasztalható. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kenyér, magyar, verseny, termék, nak, gluténmentes, péksütemény, mentes, termékkínálat, termékfejlesztés, október, ágazat, glutén, termékek,