Ez súlyos: rengeteg zöldséggel és gyümölccsel voltak gondok a határon

agrarszektor.hu2024. október 17. 08:14

2023-ban csökkent a növényvédőszer-maradék bejelentések száma az Európai Unióban, ugyanakkor még így is 8700 bejelentést rögzítettek a tagállamok a Riasztási és Együttműködési Hálózatban (Alert and Cooperation Network-ACN). Az előző évekhez hasonlóan az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszer (Rapid Alert System for Food and Feed -RASFF) értesítéseinek száma 4695 esettel volt a legmagasabb.

2023-ban leggyakrabban az Európai Unióban nem engedélyezett növényvédőszer-maradék, vagy a megengedett növényvédőszer-maradék határétékének túllépése, mikroorganizmusok (pl.: szalmonella) és mikotoxinok (alfatoxinok) fenyegették az élelmiszerbiztonságot - írja a NAK. A növényvédőszer-maradék bejelentések száma volt a legmagasabb (936), annak ellenére, hogy a 2022-es évhez képest 5,5 %-kal, a 2021-es évhez képest 24%-kal csökkent az esetek száma. A legtöbb bejelentés a gyümölcs és zöldség termékkategóriába érkezett (560), melyek jelentős része határellenőrzéshez kapcsolódott. Az esetek főként harmadik országhoz, leginkább Indiához, Egyiptomhoz és Törökországhoz kötődtek. A leggyakoribb növényvédő szerek a klórpirifosz, az acetamiprid, az etilén-oxid és a 2-klór-etanol voltak.

Az esetek száma a tavalyi évhez képest csak a klórpirifosz esetében növekedett 19,1%-kal, a másik három hatóanyaggal érintett bejelentések száma jelentősen, 60 %-kal csökkent. A belföldi termelők védelme érdekében a problémás országok többszöri ellenőrzése ajánlott, hiszen a növényvédő szer felhasználás csökkentéssel a termesztés során többletköltségek merülhetnek fel, amivel az import termékek piaci előnyre tehetnek szert.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, import, engedély, etanol, élelmiszerbiztonság, növény, ellenőrzés, növényvédő-szer, mikotoxin, hatóanyag, toxin,