2024. október 17. csütörtök Hedvig
Így küzdhetünk a klímaváltozás ellen? Erre készülnek Európában

Így küzdhetünk a klímaváltozás ellen? Erre készülnek Európában

agrarszektor.hu
Összeurópai érdek a zöldvagyon fenntartása, gyarapítása, ehhez pedig elengedhetetlen a szakmai szervezetek közötti párbeszéd és a jó gyakorlatok megismerése – mondta Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Európai Erdészeti Együttműködés fórumán. A 14 európai ország erdészeti szakembereinek részvételével rendezett esemény célja az erdei ökoszisztéma által nyújtott szolgáltatások bemutatása volt, különös figyelmet fordítva az erdőgazdálkodás klímavédelmi szerepére és rekreációs lehetőségeire. 

A 14 európai ország erdészeti szakembereinek részvételével megrendezett esemény célja, hogy a résztvevők átfogó betekintést nyerjenek mindazokba a szolgáltatásokba, amelyet az erdei ökoszisztéma nyújt a magyar embereknek. A résztvevők a szakmai programok során találkozhattak az erdőgazdálkodás klímavédelmi szerepével vagy a rekreációs lehetőségekkel egyaránt. Zambó Péter hangsúlyozta, hogy a civil szervezeteknek kiemelt szerepe van a társadalmi edukációban. A rendezvényen számos olyan kezdeményezést mutatott be a magyar egyesület, amely a fiataloknak, az iskolásoknak szólnak, többek között a kormányzati támogatással megvalósuló Iskolában az Erdő és Erdei Iránytű programjait - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az erdőgazdálkodás terén új kihívásokkal nézünk szembe. A magyar Alföldön már most olyan körülmények között gazdálkodunk, amelyek a klímaváltozás miatt a következő évtizedekben sok más országban is várhatóak. Az erdők jövőjének érdekében Nyugat- és Észak-Európának felénk kell tekinteni, Magyarországról pedig még délebbre kell vizsgálódni: a Balkánon és Törökországban építeni szakmai kapcsolatokat. Azt reméljük, hogy az őshonos fajok déli származású szaporítóanyagának alkalmazása a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik lehetséges megoldása lesz – húzta alá Zambó Péter. Hozzátette, közös európai érdek, hogy az erdők Európa olyan zöldvagyonaként működhessenek, hogy az egész kontinensen a klímaváltozás elleni fellépés eredményes eszközei lehessenek. Megfelelő innovációkkal az erdőkre alapozott gazdaság a klímaváltozás hatásainak mérséklése mellett versenyelőnyhöz juttathatja Európát. Az erdőkre, a faanyagra épülő ipar a jövő egyik sikerágazata lehet az Unióban - hangsúlyozta az államtitkár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?