2024. október 17. csütörtök Hedvig
Pusztul a szőlő a híres magyar borvidéken: hiába küzdenek a termelők

Pusztul a szőlő a híres magyar borvidéken: hiába küzdenek a termelők

agrarszektor.hu
A soproni borvidéken egyre nagyobb gondot okoz az aranyszínű sárgaság nevű szőlőbetegség terjedése. A kórokozó ellen nincs hatékony védekezési mód, csak a fertőzött tőkék kivágása és megsemmisítése jelenthet megoldást. A helyzetet súlyosbítja, hogy az elhanyagolt ültetvényekben könnyen megtelepszik és szaporodik a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca - számolt be a Telex.

A soproni borvidéken is megjelent a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma. Egyre több helyen látni megjelölt tőkéket, sőt egész sorokat a város körüli ültetvényekben. Ezeket már megtámadta a betegség, amelyre nincs gyógymód. Az egyetlen megoldás a fertőzés terjedésének megakadályozása lenne, amihez azonban teljes összefogásra lenne szükség. A betegség évek óta jelen van az országban, és újabb borvidékeken üti fel a fejét. A felmelegedés kedvez a terjedésének, amit a gazdák már a nagy filoxériavészhez hasonlítanak. Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke úgy véli:

az aranyszínű sárgaság a filoxériavészhez hasonló nagyságrendű gazdasági károkat okozhat.

Az aranyszínű sárgaságot egy sejtfal nélküli mikroorganizmus okozza, amely a növény szállító szöveteiben okoz kárt. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség elleni védekezéshez nem létezik növényvédő szeres eljárás, a terjedés csak úgy állítható meg, ha annak fő vektorát, az amerikai szőlőkabócát elpusztítják. A megfertőzött tőke fejlődése elmarad, levelei elszíneződnek, ősszel sárga foltok jelennek meg rajtuk. A növény lassan elsorvad, néhány évig még terem, de egyre kevesebbet, míg végül teljesen elpusztul. A helyzetet nehezíti, hogy a betegséget kizárólag molekuláris módszerekkel lehet kimutatni és bizonyítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Taschner Kurt István, harmadik generációs szőlész-borász a borvidéken hangsúlyozza:

Sokkal jobb a teljesen felszámolt ültetvény, mint a beteg, fertőző szőlő. Sorsára hagyni egy kertet barbárság és a többiek cserbenhagyása

A Soproni Borvidéken Molnár Ákos számításai szerint már több tíz hektár érintett, de figyelmeztet: ha nem vigyázunk, nagyon gyorsan több száz hektár fertőződhet meg. A hegyközség elnöke azonban a nehézségek ellenére optimista, és a megújulás lehetőségét látja a helyzetben. Reméli, hogy a vészhelyzet után a talpon maradt szőlészek tudatosabb gazdálkodást folytatnak majd. A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégibb bortermelő területe, gazdag történelmi hagyományokkal. Bár a klímaváltozás és a jelenlegi betegség komoly kihívások elé állítja a gazdákat, az idei év termése biztatónak tűnik. A megfelelő időben szüretelők jó minőségű szőlőt takaríthattak be.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?