Váratlan hírek érkeztek a magyar búzáról: meglepő számokat hozott 2024

MTI2024. október 17. 09:02

Bár a tavalyi - elmúlt 20 év távlatában második legjobb - búzatermésnél jóval alacsonyabb lett az idei eredmény, az utóbbi évtizedet nézve mégis átlagosnak mondható. Ez pedig elgondolkodtató lehet a jövőt illetően, hiszen a klímaváltozás hatásai egyre erősebbek, és ezt a tavaszi vetésű szántóföldi kultúrák egyre inkább érzik, az őszi vetésűek hozzák a biztos szintet. A stabil termésmennyiség mellett azonban a megfelelő minőség is fontos, ezen a téren pedig még bőven van tennivaló.

Magyarország mezőgazdasági területe - a 2024. június 1-i adatok szerint - 5,1 millió hektárt tett ki, amelyből az eddig elérhető adatok alapján 1,25 millió hektáron takarítottak be idén búzát, rozsot, zabot és tavaszi, valamint őszi árpát. Ebből a búza termesztése dominált, amelyet mintegy 922 ezer hektáron vetettek idén. A búza vetésterületét tehát nem viselte meg az elmúlt évek rossz szériája, ami a korábban legyőzhetetlennek hitt kukorica trónvesztéséhez vezetett.

Az idei évben az időjárás kedvezett az őszi vetésű gabonáknak, így azok a megszokottnál gyorsabban fejlődtek, a szakemberek szerint folyamatosan 2-3 héttel előrébb jártak, mint általában. Bár a nyár eleji hőhullámokat a júniusi csapadék ellensúlyozta, júliusra a csapadék mennyisége jelentősen csökkent. Ezen okok miatt a főbb gabonafélék termésmennyisége idén alacsonyabb volt az előző évhez képest. Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár július végi jelentésében elmondta, hogy az őszi búzát 864,5 ezer hektáron takarították be, és az országos termésátlag 5,8 tonna/hektár körül alakult, ami kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év átlagait is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Nemzeti Archívum és az MTI közös grafikonja szerint idén a búza és a durumbúza betakarított termésmennyisége - várhatóan - 5,34 millió tonna lesz, ami mintegy 600 ezer tonnával lesz kevesebb a tavalyi eredménynél.

Ahogy a grafikonból is látható, a búza betakarított termésmennyisége Magyarországon az elmúlt 10 évben általában 5-5,4 millió tonna körül mozgott, és csak három kiugró év volt. Ebből kettő, a 2016-os 5,6 millió tonnás és a 2023-as 5,9 millió tonnás rekord pozitív volt, míg a hazai mezőgazdaságban egyfajta mérföldkővé vált történelmi aszály évében, 2022-ben 4,3 millió tonna búzát arattak le az országban.

Bár a búzatermés az elmúlt 10 évben relatíve stabilnak volt mondható, a következő években egyfajta növekedés várható, mivel az őszi gabonafélék vetésterülete növekedni kezdett, hiszen ezeket - úgy fest - kevésbé viselik meg a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események. A kérdés csak az, hogy a terméshozamok mellett a minőséget is sikerül-e javítani, hiszen az idei termés - bár mennyiségileg megfelelő lett - a minőség terén elmaradt az elvárásoktól, amint azt az Agrárszektor által megkérdezett gazdálkodók is elmondták.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
búza, gabonatermelés, betakarítás, gabonatermesztés, búzatermés, termésmennyiség, durum, őszi búza,