Ezt ne hagyd ki, ha Villányban jársz: mutatjuk a programokat és a borkóstolókat

agrarszektor.hu2024. október 18. 11:31

Az időjárás és a naptár is egyfelé mutat: gyorsan, de biztosan megérkezett az ősz. A nyári strandszezon után sokan másfajta kikapcsolódást keresnek, és Magyarország borvidékei kiváló őszi (és persze téli, tavaszi, sőt, nyári) programlehetőségeket kínálnak. Cikksorozatunkban most három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Egerhez, Etyekhez és Villányhoz. Kezdjük is az utóbbival!

Villány és környéke remek hely egy hosszúhétvégés, vagy akár egy egész hetes kiránduláshoz is, tele izgalmas látnivalókkal, kisebb és nagyobb borászatokkal.

A történelem és a várak kedvelői számára Siklós kihagyhatatlan látnivaló. A középkori vár nemcsak a történelem szerelmeseinek érdekes, hanem gyönyörű panorámát is nyújt a környező vidékre. A várban állandó kiállítások és különféle rendezvények várják a látogatókat, 9.30-tól 17 óráig. Érdekesség, hogy a vár egy legendás történelmi filmsorozat, a Tenkes kapitánya forgatási helyszínéül is szolgált. Ha pedig a természet szerelmese vagy, a Tenkes-hegy ideális túrahelyszín lehet. A hegyen több túraútvonalat is találhatsz, amelyek különböző nehézségi fokozatúak.

A Harkányi Gyógyfürdő világhírű gyógyvize miatt látogatott célpont. A gyógyvíz kénes, és kiváló hatású reumatikus, mozgásszervi problémákra. A fürdő kellemes kikapcsolódást nyújt, akár pihenni, akár gyógyulni szeretnénk. A 2003-ban felújított gyógyfürdőben egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence összesen 2 ezer m2 vízfelszínnel, 34-38 C° víz hőfokkal biztosítja vendégeinknek a gyógyulást, pihenést. Strand és gyógymedencéik mellett a pihenni vágyókat egész évben havonta megújuló wellness és spa szolgálatásokkal, a rehabilitációra érkezőket pedig a termálvíz jótékony hatására épülő gyógykezelésekkel is várják.

A kirándulók kedvence a Szársomlyó lábánál található Szoborpark, ami egy különleges szabadtéri kiállítás, ahol a szobrok és a természet szimbiózisban léteznek. A parkban sétálva modern szobrokat csodálhatsz meg, miközben a hegy impozáns látványát élvezheted. Érdemes felkeresni a Máriagyűdi Bazilikát, ami egy különleges hangulatú, békés, spirituális hely, ahol sokan találnak lelki feltöltődést. A kegyhely már a középkor óta ismert zarándokhely, és festői környezetben található. A borvidék része Palkonya (címlapképünkön), ami egy apró, bájos falucska: a település 53 présházból álló pincefaluja műemlékvédelem alatt áll. Ha egy csendes, festői falusi élményre vágysz, Palkonya kiváló hely egy sétára.

A borvidék az elmúlt években komoly fejlődésen ment át a gasztronómia szempontjából. Kisharsányban található a vidéki Magyarország egyik legszínvonalasabb fine dining étterme, a Góré: itt szezonális menüsorokkal, különleges, helyi alapanyagokkal és skandináv típusú csúcskonyhával várják a vendégeket. Sokan ismerik Palkonyán a Palkonyha nevű éttermet is, ami kulináris műhelyként, vidéki lakásétteremként határozza meg magát, és családias vendéglátással várja a látogatókat. Villányban, a Sauska borház éttermében (Sauska 48) a neves séf, Bicsár Attila konyhájával találkozhatnak az ínyencek: az ételek természetesen saját borpárosítással (köztük a Tokaji borvidékről származó tételekkel is) érkeznek.

És ha már a boroknál tartunk

Egyetlen villányi utazás sem elképzelhető a borok nélkül. Magyarország egyik legdélebbi borvidékének története a Római Birodalom idejére nyúlik vissza, de természetesen a középkorban sem állt meg itt a szőlőtermelés és borkészítés, ugyanakkor a 18. század végén német telepesek érkezésével alakultak ki a ma is álló pincesorok számos borvidéki településen, például Villányban, Villánykövesden vagy Palkonyán.

Számos borászat is várja a látogatókat, ahol kiváló vörösborokat kóstolhatsz, például a híres villányi cabernet sauvignont, pino noir-t vagy portugiesert.

Ez utóbbi megkóstolható Gere Attila Pincészetében is. A rendszerváltás után indult családi vállalkozás napjainkban 75 hektár organikusan művelt szőlőterületen gazdálkodik és a prémium borok mellett kékszőlőmag olajat, mikro őrleményt és csokoládét gyártanak, valamint innen származnak a Gere Andrea kozmetikumok természetes alapanyai is.

A pincészethez tartozik a négy csillagos Crocus Gere Resort & Spa és a Mandula fine dining étterem is, ahol a látogatóknak különleges gasztronómiai élményben lehet részük. Az étterem a megszokott mintából kilépve nem a fogásokhoz párosít borokat, hanem a borokhoz igazítja az étlapot. A konyha egyaránt táplálkozik a magyar – és a nemzetközi gasztronómia hagyományaiból, de hangsúlyt fektet a helyi alapanyagok felhasználására is.

A 2013-ban alapított, hét hektáron gazdálkodó Streit-Zagonyi Borászat elsődleges célja a tiszta fajtajelleg megmutatása, így nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kellő időben, megfelelő érlelési idő után mutassák meg a boraikat a fogyasztóknak.

A borászat nevét az alapító Streit Gyögy őséről, Zágonyi Károlyról kapta, aki az észak-amerikai polgárháborúban kulcsszerepet játszott a missouri Springfield erőd felszabadításában. Boraikat is a dicső történet ihlette, könnyedek, frissek és tele vannak lendülettel.

A régió novemberi boros programjaiért érdemes böngészni a libabor.hu oldalt, hiszen a Márton-napi borheteken november 1-17 között számos borászat kedvezményekkel és különleges ajánlatokkal várja a fogyasztókat.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos
Címkék:
borászat, bor, szőlő, borvidék, vörösbor, pincészet, magyarország, szőlőtermesztés, gasztronómia, szőlőterület, kirándulás, szőlőtermelés,