Hódít az őrület: rengetegen ültetnek ilyen növényeket Magyarországon

MTI2024. október 18. 17:03

Az Országfásítási program részeként 2020-ban indított Településfásítási program sikeres, amit az is mutat, hogy az indulás óta ez év végéig több mint kétezer településen 56 ezer sorfát ültetnek el - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonszolnokon. A programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, célja az erdők gyarapítása és a biológiai sokszínűség biztosítása, hozzájárulva az ország környezeti állapotának javításához.

A tárcavezető kiemelte, hogy a program a rendszerváltás óta a legnagyobb belterületi fásítási program. Az idén tízezer sorfa jut el 543 településre, a tavaszi időszakban 226 településen már négyezret elültettek, a mostani, őszi ültetési időszakban pedig 317 település kap hatezer sorfát - ismertette. Az ültetések novemberig befejeződnek. A miniszter elmondta, hogy a legtöbb igénylés az idén Somogy vármegyéből érkezett, ahonnan 48 település jelentkezett. Győr-Moson-Sopron vármegyében az idén 41 település kap összesen 647 fát, amiből ősszel 25 településre érkezik 354 fa. A 2020-as indulás óta összesen 183 település jutott fához a vármegyében - mondta.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált és az állami erdészeti társaságok részvételével megvalósított program a helyi közösségeket is erősíti. Kiemelte: a kormány stratégiai elemként tekint az ország erdővagyonára, az erdők megmaradása és gyarapodása ugyanis jövőnk záloga. Védelmükkel biztosítani lehet a biológiai sokszínűséget, az ország környezeti állapotának javulását, így az egészséges élelmiszerek előállítását.

Hozzátette: a munkát folytatják, mert a cél az, hogy 2025-re a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra nőjön az erdei fafajokkal borított területek nagysága. Nagy István beszélt arról is, hogy Mosonszolnokon húsz fát ültetnek, tíz platánt és tíz ezüst hársot. A település a programban 2021 tavaszán már kapott harminc fát.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, kap, erdészet, program, magyarország, település, erdőterület, településfásítási-program,