Így kezd kizöldülni az Antarktisz: itt a klímaváltozás sokkoló hatása

agrarszektor.hu2024. október 18. 09:43

A globális felmelegedés hatására a déli sarkvidék egy része drámai mértékben „zöldül”, és az Antarktisz növénytakarója az elmúlt négy évtizedben több mint tízszeresére nőtt, bár a tájat továbbra is főként hó és jég borítja. A hőmérséklet emelkedése a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget területein a legmagasabb, 1950 óta több mint 3 Celsius-fokkal növekedett, ami jóval meghaladja a globális átlagot. A növényi élet növekedése új szerves anyagokat ad a talajhoz, ami nemcsak a talajképződést segíti elő, hanem növeli a nem őshonos és invazív fajok megjelenésének kockázatát is, amelyeket a látogatók hozhatnak a kontinensre.

A távoli déli sarkvidék egy része a globális felmelegedés következtében drámai mértékben „zöldül”, állítják tudósok egy friss tanulmányban. A USA Today által ismertetett kutatás eredményei szerint az Antarktisz növénytakarója az elmúlt négy évtizedben a műholdfelvételek alapján több mint tízszeresére nőtt. Thomas Roland, a tanulmány társszerzője és a brit Exeteri Egyetem munkatársa megjegyezte, hogy a tájat továbbra is túlnyomórészt hó, jég és szikla borítja és csak egy apró része kezdett el zöldülni - írja az ATV.

De ez az apró töredék drámaian megnőtt - ami azt mutatja, hogy még erre a hatalmas és elszigetelt 'vadonra' is hatással van az ember okozta éghajlatváltozás

- mondta. Minél melegebb az Antarktisz, annál zöldebb lesz: a tanulmány szerint a déli kontinensen az elmúlt 60 évben jelentős hőmérséklet-emelkedés figyelhető meg. A felmelegedés mértéke a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget területein a legnagyobb, és sokkal gyorsabb, mint a globális átlagos felmelegedés. A félszigeten 1950 óta a hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal nőtt, ami jóval magasabb emelkedés, mint a világ más részein tapasztalt. Az Antarktiszi-félsziget pedig a globális átlagot meghaladó mértékben melegszik, és a tanulmány szerint egyre gyakoribbak a szélsőséges hőséges események a régióban.

A tanulmány társszerzője, Olly Bartlett, a Hertfordshire-i Egyetem munkatársa elmondta:

Az Antarktiszon a talaj többnyire tápanyagban szegény vagy egyáltalán nem létezik, de a növényi élet növekedése szerves anyagot fog hozzáadni, és megkönnyíti a talajképződést - potenciálisan megnyitva az utat más növények számára. Ez megnöveli a nem őshonos és invazív fajok beérkezésének kockázatát, amelyeket esetleg turisták, tudósok vagy a kontinens más látogatói visznek magukkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, tanulmány, sarkvidék, éghajlatváltozás, globális-felmelegedés, hőmérséklet, felmelegedés, globális, melegedés, világ, globális-átlaghőmérséklet,