A mai világban a külső tényezők olyan gyorsan és olyan mértékben változnak, hogy az alkalmazkodáshoz minden tudásunkra és tapasztalatunkra szükség van, elég csak a klímaváltozásra, a gazdasági válságra vagy éppen az uniós irányelvekre gondolni. A feladatunk ebben a helyzetben, hogy megfelelő minőségű tudással és információval lássuk el a térség ágazati szereplőit, gazdálkodóit. Ez a konferencia a mezőgazdaság jövőjét meghatározó témában gyűjtötte össze a szakembereket annak érdekében, hogy támogassa és segítse a nagy feladatok és kihívások előtt álló növényvédelemi szakmát
- mondta a konferencia megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja. Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a fórumon kiemelte: unikális a hazai növényvédőszer-használati szabályozás, hiszen Magyarországon a humán- és az állatorvosláshoz hasonlóan vényrendszer keretein belül történik az első forgalmi kategóriás készítmények felírása - írja a Debreceni Egyetem.
A világon az Európai Unióban a legszigorúbbak a növényvédőszerek engedélyezésére vonatkozó szabályok. Az ágazatban az elmúlt években egyre inkább fókuszba került a talaj védelme, a biodiverzitás megőrzése, a víztakarékos gazdálkodás támogatása és a digitalizáció. Az EU új irányelvei azonban teljesen egészében megváltoztatják a mezőgazdasági művelés módját és rendszerét. Magyarországon átlagosan hektáronként 1,6 kg, míg az unióban több mint 2 kg növényvédőszert használnak a gazdák. Amennyiben az uniós direktívának megfelelően hazánkban 50 százalékkal csökkentjük a növényvédőszerek használatát, akkor olyan technológia hiányosságok lépnek fel, amelyek következményében nem tudjuk biztosítani a megfelelő élelmezést a társadalom számára
– fejtette ki Balázs Viktor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke úgy véli, társadalmi érzékenyítésre is szükség van a növényvédőszerekkel kapcsolatban, ugyanis továbbra is rossz a növényi gyógyszerek megítélése a lakosság körében, pedig azok az okszerű felhasználás mellett hatékonyan megvédik a növényi kultúrákat a károkozóktól.
A növényvédelem az egyetemi képzésben fontos, meghatározó diszciplína. Egyre erőteljesebb a társadalom részéről az igény, hogy egészséges élelmiszereket állítsunk elő. Ennek két pillére van. Hogy legyen termés, amelyet sikeresen védtünk meg az egyre nagyobb számban megjelenő károsítókkal szemben, a másik alapfeltétel pedig, hogy az előállított termék egészséges legyen, ne legyen benne növényvédőszer, hatóanyag-maradékok, mikotoxinok
- tette hozzá Tarcali Gábor, a DE MÉK Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa.