Elképesztő, mire jöttek rá a kutatók a méhek egészségével kapcsolatban

agrarszektor.hu2024. október 19. 18:28

A kolumbiai Rosario Egyetem kutatói egy új, ígéretes táplálékkiegészítőt fejlesztettek ki, amely megvédheti a méheket a növényvédő szerek káros hatásaitól. Az innovatív megoldás kulcsfontosságú lehet a beporzók védelmében, akik nélkülözhetetlenek az ökoszisztémák fenntartásában és az élelmiszertermelésben - olvasható a Reuters oldalán.

A bogotai székhelyű Rosario Egyetem kutatói az Arizonai Egyetem Idegtudományi Tanszékével és a kolumbiai Universidad Javeriana Egyetemmel együttműködve dolgoztak ki egy új, növényi alapú étrend-kiegészítőt. Ez a készítmény segíthet a méheknek ellenállni a mezőgazdaságban széles körben használt idegmérgek hatásainak, megóvva motoros rendszerüket és memóriájukat a károsodástól.

Ez egy táplálkozási megoldás arra a problémára, amellyel a méhek szembesülnek, amikor a növényvédő szereknek vannak kitéve. A táplálék arra készteti őket, hogy védelmet fejlesszenek ki a növényvédő szerek ellen

- ismertette Andre Riveros, a Rosario Egyetem docense.

A kutatók flavonoidokat, növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékeket használtak fel a készítmény létrehozásához: ezek az anyagok ugyanis számos egészségügyi előnyükről ismertek. A fejlesztés kezdeti szakaszában a tudósok benyugtatózott méheket helyeztek kis laboratóriumi csövekbe, és egyenként etették őket a táplálékkiegészítővel. Juan Jose Ovalle, az egyetem természettudományi hallgatója elmondta, hogy a tesztelés jelenleg már valós körülmények között, egy egyetemi méhészetben is folyik.

Juan Jose Ovalle hangsúlyozta a kutatás jelentőségét. Mint fogalmazott, már tudják, hogy vannak olyan molekulák, amelyek javítják a méhek egészségét, és vannak olyan molekulák is, amelyek megakadályozzák a növényvédő szerek által okozott idegi károsodást. A kutató hozzátette, hogy fontos folytatni a munkát a módszerek hatékonyságának növelése érdekében, hogy még hatékonyabban támogathassák a méheket.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
méhek, vegyszer, kutatás, növényvédő-szerek, adalékanyag, rovarirtó-szer, megoldás, beporzók, takarmány-kiegészítő, méhek-egészsége, méhegészség,