Olaszországban a táplálkozási szakértők által vezetett MyWaste-Plate projekt eredményei szomorú képet festenek az iskolai étkeztetésről: a menzákon minden nap az ételek 40%-át dobják ki. Ez egyrészt a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden harmadik tányérból egy tányér kárba vész, másrészt még fontosabb, hogy a gyerekek az étkezéshez kapott összes gyümölcsöt és a zöldséget szinte soha nem eszik meg. Ezeket az eredményeket a kutatók egy fiumicino-i oktatási intézmény 700 diákjának iskolai étkezési szokásai alapján szűrték le, ahol a menzai tányérok vizsgálatával megállapították, hogy a zöldségköretek 60%-a, míg a gyümölcsök csaknem 35%-a a kukában végzi - írja a FruitVeB.
A MyWaste-Plate program célja, hogy növelje az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-hulladék csökkentésének szükségessége iránti tudatosságot a környezet védelme érdekében. Olaszországban a közelmúltban több ilyen jellegű program is indult, például Emilia-Romagna tartományban az „Io non rifiuti” (Nem pazarlok) kezdeményezés, amelynek célja az általános iskolai étkezdékben a gyümölcs- és zöldségpazarlás csökkentése. Ennek érdekében a diákok egy könnyen visszazárható zacskót kapnak, hogy az ebéd során el nem fogyasztott gyümölcsöt hazavihessék.
A témában egy olasz táplálkozási szakértő is nyilatkozott, aki szerint ha a zöldségköretek 60%-a és a gyümölcsök 40%-a a tányéron marad, az nem az igények helytelen előrejelzése miatt keletkezett maradék vagy pazarlás problémája, hanem abból ered, hogy a termék egyszerűen nem elég vonzó a fogyasztók számára. Hogy ez magának a terméknek, az étkezési szokásoknak vagy ezek együttes hatásának a következménye-e, azt mindenképpen részletesen tisztázni kell, mielőtt további iskolagyümölcs programok kerülnének indításra.