Beütött a dermesztő fagy itthon: térképen mutatjuk, hol volt a legdurvább

agrarszektor.hu2024. október 20. 15:31

A Szilvásvárad közelében található Mohos-töbörben ez már az ötödik zord nap volt októberben. Ma reggel -16 Celsius-fokot mértek itt, ami új rekordot jelentett a mérések 2022-es kezdése óta.
 

A Bükkben található Mohos-töbör többek között arról ismert, hogy gyakran mérnek rendkívüli hidegeket, aminek igen egyszerű a magyarázata. A hideg levegő ugyanis nagyobb sűrűségű, így könnyen csapdába esik a töbrökben, ahol erős kisugárzás esetén rendkívül alacsony hőmérséklet tud létrejönni, és pontosan ez történt vasárnapra virradóan is - írta meg az Időkép.hu.

Hajnali 5 óra után 10 perccel -16 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, amit az anticiklonális hatás, a levegő kimondottan alacsony páratartalma és az erős kisugárzás együttesen tudott kialakítani. Két nappal ezelőtt -14,5 fokot mértek ugyanitt. Eddig ez volt a legalacsonyabb októberi érték a műszer 2022-es telepítése óta, ezt döntötte most meg a ma hajnalban mért érték.

Az idei ősszel így már 6, októberben pedig 5 zord napot regisztráltak a töbörben: október 18-án a 10 perces mérésekből számított napi átlaghőmérséklet -5,6 fok volt. Ezzel együtt az első őszi talajfagy is beállt, a talajhőmérő szenzor a felszín alatt 5 centiméterrel -0,4 fokot rögzített.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
fagy, hőmérséklet, lehűlés, ősz, talajfagy, hajnal, hidegrekord,