Ez elképesztő: így spórolhatnak a növényvédő szereken az élelmes gazdák

Ez elképesztő: így spórolhatnak a növényvédő szereken az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A Solinftec, a mesterséges intelligencia és fenntartható mezőgazdasági megoldások területén működő vállalat, közzétette a Solix névre keresztelt permetezőrobot első kereskedelmi szezonjának eredményeit. A 2024-es termesztési időszakban 50 robot dolgozott Indiana és Illinois államok gazdaságaiban, több mint 65 millió növényt felügyelve. A cég jelentése szerint a gép használata jelentős előnyökkel járt a termelők számára - írta meg a Future Farming.

A Solix permetezőrobot az év elején lett elérhetővé a mezőgazdasági termelők, szövetkezetek és kiskereskedők számára, autonóm módon ismeri fel és permetezi a gyomnövényeket. A Solix négy napelemmel működik, amelyek a meghajtó- és permetezőrendszert táplálják. Emellett folyamatosan adatokat gyűjt és továbbít a termelőknek a növényállományról, a gyomok és betegségek jelenlétéről, a rovarok előfordulásáról és a tápanyaghiányokról. A vállalat beszámolója alapján a robot alkalmazása akár 98%-os csökkenést eredményezett a gyomirtószer-felhasználás terén, miközben a potenciális terméshozam akár 10%-kal is növekedhetett olyan növények esetében, mint a búza, a kukorica, a pattogatott kukorica és a szójabab.

 

A Solinftec folyamatosan fejleszti a Solix technológiát. Augusztusban, az Iowa állambeli Boone-ban megrendezett Farm Progress Show-n mutatták be legújabb innovációjukat, a Solix dokkolóállomást. Ez az új fejlesztés lehetővé teszi, hogy a Solix Ag Robotics teljesen önállóan működjön a szezon során, kézi utántöltés nélkül. A vállalat tervei szerint 2025-re a Solix platformot további államokra is kiterjesztik az Egyesült Államok középső régiójában, ezzel is bővítve a technológia elérhetőségét a gazdálkodók számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?