2024. október 21. hétfő Orsolya
15 éve nem volt ilyen Lengyelországban, mint ami idén várható

15 éve nem volt ilyen Lengyelországban, mint ami idén várható

agrarszektor.hu
Lengyelországban a vöröshagyma nagybani piaci ára augusztus eleje óta enyhén emelkedik, de még mindig 8%-kal az előző öt év átlagos árszintje alatti, jelenleg 1-1,4 PLN/kg (95-130 Ft/kg) között alakul. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a belföldi termőterület jelentős bővülése még a szokásosnál alacsonyabb hozamok mellett is az utóbbi 15 év egyik legjobb termését fogja eredményezni a GUS prognózisa szerint.

Piaci szakértők szerint a hagymaárak további alakulását tekintve két forgatókönyv következhet be. Az egyik szerint az árak további emelkedése következik be, mivel van egy olyan meggyőződés, hogy a késői hagymák minősége nagyrészt nem lesz megfelelő, ideértve az importot is - ebben az esetben az ötéves átlag alakulását követheti majd az árszint. A másik lehetőség a piaci hangulat megváltozásával számol, ekkor a 2019/2020-as szezonban megfigyelt csökkenő tendencia érvényesülhet, és akár egészen márciusig csökkenhetnek az árak. A következő hetek eseményei fontos indikátorként szolgálnak tehát a lengyel hagymapiac december-március közötti alakulására - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyel termelők számára nyilván az első forgatókönyv számít optimista megközelítésnek. Ezt jelentősen segíthetné egy olyan jó hír, hogy az Afrikába irányuló holland export felgyorsul, mivel csökkenhetne az importnyomás. Egyelőre a hollandok nem állnak rosszul a szállításokkal, de álltak már jobban is. Szintén az első, kedvező forgatókönyvet támogatná, ha Ukrajnában és Moldovában a hagymaárak a tavalyival megegyező vagy annál valamivel magasabb szinten maradnának - jelenleg ez a helyzet: Ukrajnában átszámítva átlagosan 0,27 USD/kg (100 Ft/kg), Moldovában pedig 0,28 USD/kg (105 Ft/kg) az átlagár, ami az előző évek átlagánál magasabbnak számít. Nem ilyen kedvező viszont a helyzet Közép-Ázsia egyik legnagyobb piacának számító Üzbegisztánban, ahol mindössze 0,10 USD/kg (35 Ft/kg) körül alakul a jelenlegi átlagár, míg egy éve ez még 0,18 USD/kg (65 Ft/kg) volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?