Ellepték a Balatont Európa legnagyobb rágcsálói: óriási pusztítást végeznek

agrarszektor.hu2024. október 21. 10:32

Az utóbbi években a Balaton környékén is egyre többször találkozhattunk eurázsiai hódokkal, akik hatalmas fákat rágnak meg és kisebb áramkimaradásokat is okozhatnak. Az állatok megjelenése sok kérdést felvet a helyiek és a természetvédők körében. Az elmúlt években készült magyar hódtérkép alapján pedig egyértelműen látszik, hogy a hódok terjedése egyre északabbra húzódik.

Ezek a rágcsálók, amelyek a 19. századra majdnem teljesen eltűntek Magyarországról, mára újra visszatértek és immár nemcsak dél-Somogyban, hanem egészen a Balatonig eljutottak. Az elmúlt években készült magyar hódtérkép alapján világosan látszik, hogy a hódok terjedése egyre északabbra húzódik. De vajon kártékonyak vagy hasznosak ezek az állatok? A hódok komoly károkat okozhatnak, például villanyvezetékeket szakíthatnak le, amikor megrágják a fákat, ahogyan azt Zalában is láthattuk. Ugyanakkor hasznosak is lehetnek: gátjaik segítségével visszatartják a vizet, ami különösen fontos az aszályos időszakokban, és segít fenntartani a környező vadvilágot - írja a likebalaton.hu.

Az eurázsiai hódokat 2007-ben telepítették vissza a Dráva és mellékágai környékére, ahonnan mára Somogy egész területét meghódították, és eljutottak a Balatonhoz is. Gyorsan szaporodó fajról van szó, éppen ezért több helyen is találkozhatunk az egyedekkel vagy éppen a nyomaikkal - amik többnyire vízbe döntött fákat és a folyópartokon kiépített hódvárakat jelentenek. Ugyanakkor nemcsak a Balaton környéki fákra jelentenek veszélyt, hiszen befúrják magukat a töltésekbe, ami veszélyes lehet áradások idején, mivel meggyengítik azokat. Mindemellett a gazdák nem túl nagy örömére terméseket is pusztítanak.

Mit tehetünk a hódok ellen?

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a gátépítéseik segítik a víz visszatartását, ami különösen fontos az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb aszályos időszakokban. Emellett a hódvárak környékén kialakult tavacskákban megtelepednek a rovarok, ebihalak, ami vonzza a madarakat és más élőlényeket is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
balaton, állatvédelem, magyarország, állatok, kártétel, rágcsáló, dél, védett-állat, hód,