Év eleje óta több mint kétszeresére emelkedett, és azóta is rekordmagasságban van a kakaó ára. A tonnánkénti ár áprilisban 12 ezer dollárra emelkedett, jelenleg 7400 dollár környékén jár, míg januárban 4100 környékén volt. A kakaó előállítását az nehezíti, hogy nagyon speciális körülmények és hőmérsékleti tartomány kell a termesztéshez. Az elmúlt három évben a kedvezőtlen időjárási események sorozata sújtotta Nyugat-Afrika kakaótermelő régióit, melyek a világ kakaóellátásának több mint 70 százalékáért felelősek: először az El Niño időjárási jelenség emelte meg a hőmérsékletet, aszályt okozva, aztán özönvízszerű esőzések miatt elterjedtek a gombás betegségek a növényeken, később a száraz és poros idő zavart be, mert a növények nem tudtak elég fényt kapni - írja a Telex.
A Nemzetközi Kakaószervezet (International Cocoa Organization, ICCO) augusztusban az jósolta, hogy a világ kakaótermése több mint 14 százalékkal csökken a szezonban. Mindez a csokoládégyártók forgalmán is meglátszik: a világ egyik legnagyobb gyártójának számító Hershey augusztusban 288 millió dolláros nyereségről számolt be - ez 48,7 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. Ugyanakkor a kereskedők és az elemzők is optimisták az idei szezonnal kapcsolatban: azt várják, hogy az előző éveknél jobb időjárási feltételek miatt csökkenni fog a hiány. A kakaó ára viszont még legalább 2025 szeptemberéig magas maradhat.
Addig a vállalatok többféle módon igyekeznek túlélni az Egyesült Államokban: többen egyszerűen csak csökkentik a termékek méretét, míg van, aki a csokoládét más töltelékre, például ostyára vagy magokra cseréli. A Mars (a Skittles és az M&Ms gyártója) bővítette a gyümölcsös édességek és a gumicukrok kínálatát halloweenre, és piacra dobott olyan csomagokat, amiben egyszerre van csokis és nem csokis termék
- írja a lap.