A termés csökkenése elsősorban a kisebb gyümölcsméretnek tulajdonítható, ami a forró és száraz időjárás közvetlen következménye. A kedvezőtlen időjárási körülmények, köztük az átlagosnál akár 54%-kal kevesebb csapadék, valamint a rendkívüli hőség felgyorsította a gyümölcsök érését. A térségben egyre terjed a narancszöldülés (citrus greening vagy huanglongbing, HLB) baktériumos betegség, a Fundecitrus becslései szerint a fák 38%-a érintett, bár a betegség súlyossága jelentősen eltér. A Fundecitrus prognózisának következő frissítése december 10-én várható - írja a FruitVeB.
Brazíliában a narancstermés mintegy 30%-a kerül a frisspiacra, 70%-ából pedig gyümölcslevet, főleg sűrítményt készítenek, ami egyben az almalé és az almalésűrítmény helyettesítő terméke. A Brazília által termelt fő narancsfajták a következők: Hamlin, Westin, Rubi, Valencia Americana, Seleta, Pineapple, BRS Alvorada, Pera Rio, Valencia, „Folha Murcha” Valencia és Natal - ezek közül messze a Pera Rio (73,3 millió fa) a legjelentősebb, a második Valencia és a Valencia Folha Murcha vegyesen (62,9 millió fa), míg a dobogó harmadik helyét a Hamlin, Westin és Rubi (együtt 32,6 millió fa) foglalják el. A Brazíliában folyó nagyüzemi narancstermesztés erősen gépesített, de az ültetvények hozamai igen eltérőek: a hektáronkénti kevesebb mint ezer láda (40,8 tonna) és a hektáronkénti kétezer láda (81,6 tonna) között alakulnak fajtától és térállástól, valamint termelési céltól függően.