2024. október 21. hétfő Orsolya
Kilőttek az árak a lengyeleknél: durva, mennyibe kerül egy kiló répa

Kilőttek az árak a lengyeleknél: durva, mennyibe kerül egy kiló répa

agrarszektor.hu
Jelenleg is zajlik a sárgarépa betakarítása Lengyelországban, és ebben az időszakban a korábbi években csökkenni szokott a zöldségféle ára a bővülő kínálat miatt. Ám az idei évben ez egyáltalán nincs így, ráadásul az átlagár 40%-kal magasabb, mint az előző ötéves átlag: október közepén 1-1,5 PLN/kg (95-140 Ft/kg) között alakul minőségtől és régiótól függően.

A mostani árszint sokat sejtet arról, hogy milyen lesz a 2024/2025-ös szezon téli-tavaszi időszaka. Különösen azért, mert sejthető, hogy a lengyel sárgarépa ára még a mostaninál is magasabb lehetne, ha nem kellene megküzdenie a konkurenciát jelentő importtal. Márpedig a verseny nagy, hiszen a hollandoknak gondot okoz, hogy az afrikai országokból nincs kereslet a sárgarépa iránt, ezért a szezon ezen szakaszában a szokásosnál is intenzívebben keresik a közép- és kelet-európai lehetőségeket - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyébként Hollandiában a DCA jegyzéseiben a B osztályú (frisspiacra szánt) sárgarépa ára átlagosan 14,50 euró/100 kg (5800 Ft/100 kg), azaz ugyannyi, mint tavaly. Érdemes azonban megjegyezni, hogy Hollandiában az előző évben a sárgarépa ára a 44. Hét, vagyis november első hete után meredeken emelkedni kezdett, és 2024. februárjára 40 euró/100 kg-ra (16000 Ft/100 kg-ra) emelkedett. Ha ez ismét bekövetkezik, az erős indikátora lesz annak, hogy megismétlődhet a kifejezetten drága szezon, és ennek következtében hasonló áralakulás várható majd Lengyelországban is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?