agrarszektor.hu • 2024. október 26. 14:32
Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá válnak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ami aggodalomra ad okot a közegészségügyi szakemberek körében. A közelmúltban két jelentős járvány is felütötte a fejét: egy E. coli fertőzés, amely a McDonald's éttermeiben fogyasztott ételekhez köthető, valamint egy listeriafertőzés, amely csemegehúsokkal hozható összefüggésbe. Ezek az esetek rávilágítanak az élelmiszerbiztonság fontosságára és a megelőzés szükségességére
- közölte a CNN.
Az amerikai járványügyi és megelőzési központok (CDC) élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a McDonald's Quarter Pounderssel kapcsolatos E. coli járvány miatt. A fertőzés számos megbetegedést okozott több államban, és egy halálesettel is összefüggésbe hozható.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) közlése szerint a nyomozók a szendvicsekben található szeletelt hagymát vagy marhahúspogácsát vizsgálják, mint lehetséges fertőzési forrást.
Ez a riasztás nem sokkal a Boar's Head májkolbásszal és más csemegehúsokkal összefüggésbe hozható listeriafertőzések kitörése után történt. A lisztériajárvány több tucat kórházi kezelést és legalább 10 halálesetet eredményezett.
Tanácsos az óvatosság
Dr. Leana Wen, a George Washington Egyetem klinikai docense és korábbi baltimore-i egészségügyi biztos szerint számos baktérium, vírus és parazita okozhat élelmiszerfertőzést. "A leggyakoribb élelmiszer eredetű fertőzést a norovírus okozza, amely az Egyesült Államokban az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedésekkel mintegy feléért felelős" - mondta Dr. Wen.
A szakértő kiemelte, hogy bizonyos fertőzések, mint az E. coli és a listeria, különösen veszélyesek lehetnek.
Az E. coli O157:H7 törzse például súlyos fertőzést és véres hasmenést okozhat, míg a listeria fertőzés különösen veszélyes lehet terhes nőkre, idősekre és immunhiányos személyekre. Az élelmiszerfertőzések leggyakoribb tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Dr. Wen hangsúlyozta, hogy a legtöbb fertőzés magától megszűnik, de súlyos esetekben orvosi segítségre lehet szükség.
A szakértő szerint az élelmiszerfertőzések kockázatának csökkentése érdekében fontos a megfelelő kézhigiénia, az élelmiszerek alapos átfőzése, a nyers húsok és más élelmiszerek elkülönítése, valamint a zöldségek és gyümölcsök alapos mosása. Figyelmeztetett:
Két óra a határérték az élelmiszerek biztonságos tárolására a hűtőszekrényen vagy a fagyasztón kívül.
Különösen fontos, hogy az élelmiszeriparban dolgozók, valamint a veszélyeztetett csoportok, mint az idősek, csecsemők, terhes nők és immunhiányos személyek fokozott figyelmet fordítsanak az élelmiszerbiztonságra.