Jól fizet az export: kilőtt az EU agrárkereskedelme

agrarszektor.hu2024. október 28. 17:01

Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari kereskedelme jelentős növekedést mutatott 2024 júliusában. A kereskedelmi többlet 8%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, elérve a 6,1 milliárd eurót. Az év első hét hónapjában a többlet 39,7 milliárd euróra emelkedett, ami 1,1 milliárd eurós növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése részletes képet ad az export és import alakulásáról.

Az EU agrár-élelmiszeripari exportja 2024 januárja és júliusa között 137,2 milliárd eurót ért el, ami 3%-os növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest. Júliusban a kivitel 20,8 milliárd euróra emelkedett, ami 10%-os havi és 15%-os éves növekedést mutat. Az Egyesült Államokba irányuló export 1,5 milliárd euróval nőtt, főként az olajbogyó és olívaolaj magasabb árának köszönhetően. Az Egyesült Királyságba irányuló kivitel is emelkedett, 914 millió euróval. Ezzel szemben a Kínába irányuló export 728 millió euróval csökkent, elsősorban a fagyasztott sertéshús, tejtermékek és gabonafélék exportjának visszaesése miatt.

Az import terén is növekedés volt tapasztalható. A január és július közötti időszakban a behozatal elérte a 97,5 milliárd eurót, ami 2%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Júliusban a behozatal 11%-kal nőtt havi szinten, elérve a 14,6 milliárd eurót, ami 23%-os növekedést jelent 2023 júliusához viszonyítva. Az importált termékek közül kiemelkedő volt az Elefántcsontpartról származó kakaótermékek behozatalának növekedése, amely 1,2 milliárd euróval, 50%-kal emelkedett. Nigéria importja ugyanezen okból 150%-kal, 600 millió euróval ugrott meg. Tunézia olívaolaj-behozatala csaknem megduplázódott, 460 millió eurós növekedést mutatva.

A kávé, tea, kakaó és fűszerek behozatala 3,8 milliárd euróval, 31%-kal emelkedett, elsősorban a magas kakaóáraknak köszönhetően. Ezzel szemben az olajos magvak és fehérjenövények behozatala 1,9 milliárd euróval, 15%-kal csökkent, főként Ausztráliából, Brazíliából és az Egyesült Államokból. A gabonafélék importja is visszaesett, 1,5 milliárd euróval, 20%-kal, az árak csökkenése miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bor, kávé, élelmiszer, import, export, élelmiszeripar, növényi-olaj, agrárium, fűszer, tea, behozatal, olívaolaj, agrár-élelmiszeripar,