2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nem is hinnéd, honnan ömlik be az import paprika ezekre a piacokra

Nem is hinnéd, honnan ömlik be az import paprika ezekre a piacokra

agrarszektor.hu
Lengyelországban a végéhez közeledik a belföldi paprikaszezon. Az egyre szűkülő kínálatot folyamatosan emelkedő árak kísérték, de az import beáramlása megtörte ezt a trendet.

Lengyelországban a belföldi termésű paprika szezonja a végéhez közeledik, és a piacra kerülő mennyiség már szeptemberben csökkenni kezdett, és ez a folyamat október első felében felgyorsult. Ekkoriban az árak ennek megfelelően emelkedni is kezdtek, de október végén ez a trend megfordult - írja a FruitVeB. Ennek oka az import, amelynek kínálata folyamatosan bővül - ez szezonális jelenség, de október végén ez még a korai szakaszában van, az importszezon Lengyelországban tipikusan december és április között éri el csúcsát havi 8,8-9,8 ezer tonnás behozatallal.

Az import legfőbb forrása Spanyolország, azonban ennek árszintje októberben végig stabil, 8-10 PLN/kg (745-930 Ft/kg) közötti maradt, ami csaknem 10%-kal drágább, mint az előző évben. Jelenleg a lengyel üvegházakból származó piros kaliforniai paprika ára leggyakrabban 6,00-7,00 PLN/kg (560-650 Ft/kg), ami 13%-kal kevesebb, mint az előző héten, de 8%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. A zöld kaliforniai paprika ára október legvégén 4,00-5,00 PLN/kg (370-465 Ft/kg), ami 10%-kal alacsonyabb a múlt heti szintnél, de 10%-kal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?