Itt a szuperélelmiszer, ami meghódíthatja a városokat: ezt fogjuk enni a jövőben?

Farkas Alexandra2024. október 30. 09:01

A csicseriborsó lehet a jövő egyik kulcsélelmiszere, amely kiváló szárazságtűrő képessége és magas fehérjetartalma révén fenntartható alternatívát kínálhat az élelmezésbiztonság megteremtéséhez. Hab a tortán, hogy ezt a sokoldalú és egészséges élelmiszert már hazánkban is egyre inkább keresik a vásárlók, ami tovább növeli a termesztés iránti keresletet.

A klímaváltozás okozta szélsőségek és a robbanásszerűen növekvő népesség egyre komolyabb nyomás alatt tartják a mezőgazdaságot. Sürgető szükség volna a növénytermesztés fokozására, ezt a törekvést azonban évről évre olyan kihívások akadályozzák, mint a hőhullámok, aszályok és más kiszámíthatatlan környezeti hatások. A mezőgazdaságot érintő, aszályból eredő globális gazdasági veszteségek az elmúlt évtizedben például megközelítőleg 29 milliárd dollárt tettek ki.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az agrárágazat vízigénye 2050-re akár a kétszeresére is nőhet, miközben a rendelkezésre álló édesvíz a klímaváltozás hatására akár a felére is csökkenhet. A termesztésben tehát az olyan nagy hozamú növényeket kellene előtérbe helyezni, amelyek vízfelvételi hatékonysága is jócskán meghaladja a jelenleg elterjedt fajtákét.

A megfelelő növényi és genetikai sokféleség fenntartása létfontosságú a mezőgazdaság számára, amelynek alkalmazkodnia kell a jövőben változó feltételekhez. Új tanulmányunkkal fontos lépést tettünk ebbe az irányba, és a csicseriborsót mint a jövő fontos élelmiszerét vizsgáltuk

mutatott rá Wolfram Weckwerth, a University of Vienna szakértője, a tanulmány szerzője.

A csicseriborsó nagyon sokoldalú, könnyen és változatosan felhasználható, szuperegészséges élelmiszernek számít, amely többek között a humusz és a falafelgolyók legfontosabb alapanyagaként ismert. Konzervként, szárított formában, lisztként és ízesített formában is kapható, a vega és vegán étrend előretörésével pedig egyre többen fogyasztják húsmentes pörkölthöz, salátákhoz vagy nassolnivalóként is. A Statista adatai szerint 2022-ben az éves termelése körülbelül 18 millió tonnát tett ki, amelyből 13,5 millió tonnát a piacot magasan uraló India termelt meg.

Wolfgang Weckwerth és kollégái most ezzel a növénnyel értek el rendkívül ígéretes eredményeket, hiszen számos különböző csicseriborsó fajtát sikerült termeszteniük, méghozzá egy bécsi városi térségben végzett szántóföldi kísérletben, szárazságstressz alatt. Mindez pedig azt igazolja, hogy a csicseriborsó egy olyan magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyes növény, amely a jövőben kiváló alternatívát jelenthet, sőt akár még a városokban is termeszthető lenne.

A kísérlet során azt is megvizsgálták, hogy a harminchat – különböző földrajzi helyekről származó – genotípus közül melyek azok, amelyek a legkiválóbban és a legrosszabbul teljesítenek a stresszes körülmények között. Ezek az eredmények pedig kulcsfontosságú információkat jelentenek egy fokozott szárazságtűréssel és magasabb maghozammal rendelkező fajta későbbi nemesítéséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
aszály, szárazság, klímaváltozás, fehérje, vegán, vegetáriánus, hüvelyesek, szárazságtűrő, fehérjeforrás, csicseriborsó, hüvelyes,