Rengetegen mondanak le a rizsről, krumpliról: ezt eszik inkább helyettük

Nagy Z. Róbert2024. október 30. 16:32

Ahogy egyre többen szeretnének egészségesen táplálkozni, és közben finomat enni a köretek terén a burgonya, rizs és a tészta egyeduralma napjainkra megszűnt. Megjelentek korábban nem ismert termények is az üzletekben és a konyhákban.

Ezek a többnyire gabonák és hüvelyesek valóban fontos szerepet játszanak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben. Néha pedig nem is újdonságról van szó, csak a feldolgozási technológia teszi ezeket különlegesség. Például a bulgur és a kuszkusz is búzából készül, de mégis eltérő a végeredmény a tányéron. Nézzük meg közelebbről, hogy miből és hogyan készülnek, valamint miért olyan népszerűek ezek ma már nem csak a reformtáplálkozásban.

A kuszkusz kis szemű, durumbúza őrleményből készült étel, ami Észak-Afrikából származik. A készítés módja egyszerű: sokszor főzni sem kell, hanem a ráöntött, megfelelő mennyiségű forró víztől megpuhul. De léteznek olyan speciális edények is ahol alul fő az étel, felül van a kuszkusz, amit az alulról jövő gőz puhít meg.

A bulgur szintén durumbúza őrleményből készül, de a kuszkusznál durvább szemcséjű. A búzát előfőzik, majd szárítják és tördelik. A főzéshez ezért kevés időre van szükség. Mind a kuszkusz, mind a bulgur sokféleképpen fűszerezhető, sós és édes ételek alapanyagai is lehetnek. A bulgur glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsé, ezétz diétázóknak is ajánlott a fogyasztása, emellett rostokban, vasban és vitaminokban, különösen B-vitaminban gazdag. A bulgurt főzés előtt érdemes átöblíteni. Egyesek ezt is a kuszkuszhoz hasonlóan főzés nélkül, forró vízzel leöntve készítik, úgy is megpuhul, de ebban az esetben jóval több ideig kell állni hagyni. A gersli az árpagyöngy, azaz a hántolt és főtt árpaszemeket jelenti. A főzési ideje hosszabb, mint a bulguré vagy a kuszkuszé.

A quinoa magja nagyon apró, a növény a disznóparéjfélék családjából származik, Dél-Amerikából. A kalóriatartalma alacsony, rostban gazdag, komplex szénhidrátforrás, könnyen emészthető. Magas a fehérjetartalma, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a magnézium- és vastartalma. A quinoát át kell öblíteni főzés előtt, különben keserű lehet. Főzés előtt akár meg is lehet pirítani, mint ahogyan a tarhonyát szokás, pirítva enyhén diós íze lesz.

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Magas növényi fehérje-, valamint rosttartalma miatt kiemelkedő tápanyagforrásunk. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik (B-vitamin-komplexek, kálium, magnézium, vas, foszfor, fluor, szilícium). Könnyen emészthető, gyomorbarát ezért emésztőrendszeri, vagy éppen epe-problémákkal küzdők is fogyaszthatják, sőt ez az egyik legkevésbé allergizáló gabonafélénk. A testsúlycsökkentő diétákba is jól beilleszthető a fogyasztása. A vöröslencse könnyen emészthető és másik előnye, hogy a leggyorsabban megfőzhető hüvelyes termésű faj. Gazdag rostban, fehérjében és vasban. Levesekbe, salátákba és köretekbe egyaránt kiváló.

A hajdina valójában nem gabona, (ugyanúgy álgabona, mint a quinoa, azaz csak gabonákhoz hasonlóan fogyasztható) hanem a keserűfűfélék családjába tartozó növény. Gluténmentes, és magas a fehérje-, és rosttartalma. Sokféleképpen elkészíthető: főzhető, süthető, vagy kásaként fogyasztható a magja. Zöld növényi részei pedig a rutingyártás alapanyaga, ami egy érvédő növényi hatóanyag. A szójabab rendkívül sokoldalú növény a vegetáriánus étkezést követők első számú fehérjeforrása. A szójatejből tofu, tempeh és számos más növényi alapú élelmiszer készül. A szója magas fehérje- és rosttartalmú, emellett tartalmaz izoflavonokat, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.

Számos kedvező élettani hatásuk van

Ezek a reformköretként kapható termények gazdagok rostban, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek lassan felszívódnak, így hosszantartó energiát biztosítanak. Alacsony a glikémiás indexük, így nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést. A hajdina és a kuszkusz bizonyos fajtái gluténmentesek, így azok is fogyaszthatják őket, akik érzékenyek a gluténra. E köreteknek alkalmas termények többféle formában kerülnek a kereskedelembe. A rohanás a konyhába is bevette magát, nem mindegy, mi mennyi idő alatt készülhet el. Erre számos élelmiszeripari innováció is ráépült: ilyenek a főzőtasakos kiszerelések, melyek nagyon gyorsan és egyszerűen használhatóak. Egyre többféle keverék is kapható a fenti alapanyagokból úgy összeválogatva, hogy a főzési idejük egyforma legyen. Másik innovatív felhasználási módjuk, amikor tésztába „csomagolva” érhetők el, jó példák erre a vöröslencse, vagy feketebab lisztből készült tészták.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, búza, burgonya, krumpli, árpa, élelmiszer, betegség, egészséges, rizs, egészség, tészta, gabonaféle,