A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és a cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A szervezet közleménye szerint a növényi olajárindex nőtt a legnagyobb mértékben szeptemberrel összevetve, 7,3%-kal, (10,4 ponttal) 152,7 pontra erősödött, ami kétéves csúcsot jelent. A drágulást a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzései okozták.
A gabonaárindex 114,4 pont volt októberben, 0,9 ponttal (0,8 százalékkal) magasabb a szeptemberinél, de még mindig 10,3 ponttal (8,3%-kal) alacsonyabb a tavaly októberi értéknél. A búza világpiaci ára immár második egymást követő hónapban emelkedett októberben és drágult a kukorica is, de csökkent a rizs ára.
A tejárak indexe 139,1 ponton állt októberben, 2,5 ponttal (1,9%-kal) magasabban, mint szeptemberben, és 24,5 ponttal (21,4%-kal) magasabban mint egy évvel ezelőtt. A nemzetközi sajtárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, de 13. hónapja nőtt a vaj ára, miközben csökkent a tejporoké, különösen a sovány tejporoké.
A FAO húsárindex 120,4 pont volt októberben, 0,3%-kal alacsonyabb a szeptemberinél, és 8,4 ponttal (7,5%-kal) magasabb az egy évvel korábbinál. Idén havi szinten a sertéshús nemzetközi árai csökkentek a legnagyobb mértékben, a baromfihús világpiaci ára enyhén mérséklődött, a juhhúsé stagnált, a szarvasmarhahús ára mérsékelten emelkedett.
A FAO cukorárindex 129,6 ponton állt októberben, ami 3,3 ponttal (2,6 százalékkal) magasabb, mint szeptemberben. Ez volt a második egymást követő havi emelkedés, de még így is 29,6 ponttal (18,6 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A drágulást a 2024/25-ös brazíliai terméskilátásokkal kapcsolatos aggodalmak váltották ki a hosszan tartó száraz időjárást követően. Áremelő hatása volt a magasabb nemzetközi nyersolajáraknak is, ami Brazíliában a cukornád nagyobb mértékű felhasználásához járult hozzá etanolgyártásra.