A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, és egyáltalán nem áll közeli rokonságban a vadgesztenyével, amely köztudottan emberre enyhén mérgező. Ez az őszi-téli gyümölcs rendkívül tápláló és egészséges, hiszen magas tápértékkel rendelkezik, emellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A gyümölcs termesztéséhez speciális ökológiai körülményekre van szükségesek, mivel csapadékosabb időjárást, magasabb páratartalmat és savanyú talajt igényel. Ezért a gesztenye hagyományos hazai termőterülete a Dunakanyar, a csapadékos Nyugat-Dunántúl (Vas, Zala és Somogy megye), illetve és Pécs és környéke
Az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak.
Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják, ezért meglehetősen heterogén a minőség. Hazánkban a mogyoróhoz hasonlóan jellemzően kisüzemi növény, a nagyobb árutermelő ültetvények száma igen csekély. A TERA adatbázis szerint Magyarországon összesen 279 hektár szelídgesztenye-ültevényt tartottak nyilván, ennek túlnyomó többsége, csaknem 90 százaléka a Dunántúlon található: 76 hektár Somogy, 68 hektár Vas, 55 hektár Zala, 28 hektár Győr-Moson-Sopron, 18 hektár Komárom-Esztergom, 13 hektár pedig Baranya megyében - közölte az Agrárszektornak Kocsis Márton, a FruitVeb szakmai referense.
A hazai éves szelídgesztenye-termés 200-500 tonna között alakul, ami a kevés üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának köszönhető. Az export nem nagy jelentőségű, ám a feldolgozóipari kereslet nagy, ezért behozatalra szorulunk, ami évente 1000-2500 tonna között mozog, főként Olaszországból. Az európai szelídgesztenye-piacon is óriási a kereslet, és a legtöbb országban az olasz termelők a fő beszállítók. A magyar feldolgozók számára kihívást jelent a termés szélsőséges ingadozása (150-800 tonna között), valamint a minőség változékonysága.
A szelídgesztenye piaci szempontból tehát perspektivikus gyümölcsfaj lenne, termesztése azonban kockázatos, elsősorban növényvédelmi problémák miatt.
A hazai szelídgesztenye-termés pár száz tonnája tehát elenyészőnek mondható, hiszen még egy kisebb feldolgozó is ennek többszörösét dolgozza fel évente. Magyarországon 4-5 ismert vállalkozás foglalkozik gesztenye feldolgozásával és fagyasztott gesztenyepüré gyártásával, éves összesített árbevételük eléri a 3-4 milliárd forintot. Bár a gesztenye drága csemege, a hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Ahogy korábban az Agrárszektor megírta, felmérések szerint 2020-ban a világ összes gesztenyeültetvénye megközelítőleg 582 545 hektár volt, és ennek több mint fele Kínához tartozik.
Ez megközelítőleg 2 300 000 tonnás éves világtermelést jelent, Kína a vezető termelő csaknem 1 750 000 tonnával, majd Spanyolország következik 189 000 tonnával. A FAO adatai szerint a 2 300 000 tonnás gesztenyetermelésből több mint 220 000 tonna körülbelül 10 százalék Európából származik. Az ISTAT adatai szerint 2022-ben Olaszország mintegy 57 000 tonna gesztenyét termelt 36 000 hektáron.
Így alakulnak az árak
A napokban a nagybani piacon a belföldi szelídgesztenye ára 2000-2200 forintba került kilónként, az importból származó gyümölcsöt pedig 2800 forintért árulták. A fogyasztói piacokon, a belföldi szelídgesztenyét az elmúlt héten a vásárlók 3280 és 4800 forint közötti kilónkénti árakon vásárolhatták. A nagyobb élelmiszerüzletekben, például a Tecoban, Lidl-ben, Aldiban átlagosan 3990 forintért tudunk jelenleg megvásárolni 1 kilogramm szelídgesztenyét.
A szelídgesztenye nagy népszerűségnek örvend a magyar fogyasztók körében; a vásárok hangulatát idéző sültgesztenye mellett leggyakrabban desszertként kerül az asztalokra. Manapság a vásárlók széles termékválasztékból választhatnak, a kínálatban ízesített és bio gesztenyepürék, krémek, lisztek, töltött péksütemények, előfőzött fagyasztott gesztenye, sőt különleges gesztenyefasírt és pogácsa is megtalálható.
C-vitamin tartalma a málnához és a ribiszkéhez hasonlóan magas, továbbá jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint folátot (a természetben előforduló B9-vitamint). Rostban gazdag, alacsony zsírtartalmú, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, és feldolgozás után is megőrzi vitamintartalmát, ami ritkaság a gyümölcsök között.