Novemberben az erdők gazdag kincseket rejtenek, mivel ilyenkor érik a berkenye, a húsos som, a csipkebogyó, a galagonya, a kökény, a sóskaborbolya, a vadalma és vadkörte is. A gyűjtésük szabályozott, de minden erőfeszítés megéri, mivel ezek a bogyók számos jótékony hatással rendelkeznek.
Miért érdemes ezeket fogyasztani?
Ezekből a gyümölcsökből és termésekből különleges zamatú ételeket és italokat lehet készíteni, emellett támogatják az egészség megőrzését is, mivel természetes formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A felsorolt gyümölcsök közül kiemelkedik a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som, mert ezek valóságos vitaminbombának számítanak.
- Csipkebogyó: Az egyik legismertebb őszi termés a csipkebogyó, a vadrózsa áltermése, ami az első őszi fagyok idején érik be. Szinte egész Európában ősidők óta gyűjtik gyógyhatásai miatt. A csipkebogyó A-, B1-, B2-, K- és C-vitamin tartalma magas, ezért olyan gyógyhatású készítmények készülnek belőle, amelyek fokozzák az emberi szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.
- Galagonya: Isten gyümölcsének is nevezik az őshonos egybibés galagonyát, amivel a túrázók erdőszéleken és legelőkön találkozhatnak, leggyakrabban, tövises cserje vagy kis fa formájában. Érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípi. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Az egyik legkiválóbb szívre, vérnyomásra ható növény, jóformán semmilyen mellékhatása nincs, miközben erősíti a szívet. A naponta fogyasztott galagonyatea olyan stresszes időszakokban, amilyeneket napjainkban élünk, megelőzheti a szívműködés zavarait.
- Húsos som: Hazánk helység- és családnevei is igazolják, hogy a nyár végén érő őshonos húsos som régi növényünk. Általában a napos domboldalakat, erdőszéleket kedveli, gyümölcse savanykás, kellemes ízű. Nyersen is fogyasztható, jelentős a C-vitamin és a karotin forrás, ezért kiváló immunerősítő. Nem véletlen, hogy a belőle készített gyümölcslé, lekvár drága a piacokon. Az ovális alakú, világos piros sombogyók még keserűek, ezért célszerű a már lepotyogott, teljesen beérett, mélyvörös terméseket gyűjteni.
Gyűjtögetni csak szabályosan érdemes
Az őszi erdő gyümölcseinek gyűjtése előtt fontos tudni, hogy mint minden állami erdőterületen, külön engedély nélkül lehet – személyes felhasználásra – vadgyümölcsöt gyűjteni, de a hazavihető maximális mennyiség naponta 2 kg/fő. Védett területen ehhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges. Csak a nem védett státuszú növényeket, gombákat szedhetjük szabadon (pl. a szarvasgomba gyűjtése külön engedélyhez kötött), természetvédelmi területen való gyűjtögetés esetében külön engedélyre van szükségünk a területi természetvédelmi hatóság jóváhagyásával, magánterületen pedig a tulajdonos engedélye szükséges.
A szabadból begyűjtött termés kereskedelmi forgalomba nem hozható.
Az őszi erdei gombák begyűjtése esetén ne feledkezzünk meg a gombák bevizsgáltatásáról sem, amit ingyenesen bármikor megtehetünk. A gyűjtési szabályok megszegését bírsággal, feljelentéssel szankcionálhatják.
A Természetvédelmi őrszolgálat büntethet is
Az állami természetvédelmi őrök a nemzeti parki igazgatóságok Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai, kormánytisztviselők, rendészeti feladatot ellátó intézkedésre jogosult, egyenruhával, szolgálati igazolvánnyal, jelvénnyel és önvédelmi célú szolgálati maroklőfegyverrel felszerelt hatósági személyek. Alapvető feladatuk a természeti értékek és területek hatósági őrzése. Az engedély nélkül gyűjtőket helyszíni bírsággal, szabálysértési feljelentéssel, legsúlyosabb esetben a bűncselekményt elkövetők feljelentésével szankcionálják. Jogszerű intézkedésükkel szembeni ellenszegülés esetén pedig kényszerítőeszközt alkalmazhatnak.
Figyeljünk, nehogy mérgező bogyókat gyűjtsünk
A gyűjtögetés íratlan szabályairól se feledkezzünk meg: az etikus gyűjtögetés jegyében csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van, és ne taroljuk le a bokrokat, hogy a jövő évben is bőséges legyen a termésük. Kerüljük a vegyszerezett mezőgazdasági területeket és a forgalmas utak mentén elhelyezkedő bokrokat. Nézzünk utána, hogy milyen gyümölcsöket találhatunk az erdőben, milyen mérgező fajokkal téveszthetjük őket össze, illetve csak akkor szedjük le őket, ha a felhasználásuknak megfelelő érettségi állapotban vannak.
Milyen mérgező bogyókkal találkozhatunk az erdőkben?
Karácsony táján népszerű dekornövény a fagyöngy, azonban annak bogyóit semmi esetre sem szabad megkóstolni, mert erősen mérgezők – szerencsére azonban ezzel a növénnyel ritkán találkoznak a gyerekek, mert a fákon magasan találhatók. Vigyázzunk a nadragulya sötét bogyóival, mert már pár szem elfogyasztása is halálos lehet, ezekkel többnyire nyirkos erdőkben találkozhatunk. A piros bogyótermések közé tartozik a szintén mérgező tiszafa termése is – ennek a termésnek a magja a mérgező, semmi esetre se kóstoljuk meg! A homoktövis termését könnyű összekeverni a mérgező tűztövissel, a galagonyát a kerti madárbirssel, de mérgező a közönséges kecskerágó is.