agrarszektor.hu • 2024. november 12. 19:29
Külföldről hazaköltözve, majd a Hortobágy vidékéről Zala megyébe települve, egy tilajújhegyi zsákfaluban kezdett új életet két magyar fiatal. Habuczki Zoltán és Habuczki-Bajnóczi Alma a kecsketartásban és sajtkészítésben találták meg hivatásukat - írta meg a HelloVidék.
Bár egyikük sem gazdálkodó családból származik, a Pitypalatty Háztáji Farm megálmodói a kecsketartásban és sajtkészítésben találták meg hivatásukat. Habuczki Zoltán és Habuczki-Bajnóczi Alma a 76-os főút mentén fekvő Tilajújhegy környezetében épülő gazdasága több mint 130 kecskének, valamint lovaknak, baromfiknak, sőt még mangalicáknak is otthont ad. A pár 2022-ben kezdett kecsketartással foglalkozni Hajdú-Bihar megyében, de hamar szembesültek az ottani kihívásokkal, különösen az aszállyal. Ezért aztán olyan térséget kerestek, amelyet kevésbé sújt az aszály, emiatt pedig alkalmas lehet az önfenntartásra és a legeltetésre. A pár végül a zalai régió mellett döntött, ahol kedvezőbb éghajlati viszonyokat és jobb piaci lehetőségeket találtak.
A farm kiépítése jelentős beruházást igényelt. Habuczki-Bajnóczi Alma elmondása szerint eddig közel 40 millió forintot tettek bele csak önerőből. A karámok, istállók és fejőház már elkészültek, és további fejlesztéseket terveznek.
A kecskék tartása és a sajtkészítés komoly szakértelmet igényel.
A kecsketartás egyik nagy előnye, hogy kisebb helyigényű és jól alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez. Ugyanakkor a kecskék számára különösen fontos, hogy mindig megfelelő takarmány álljon a rendelkezésükre. Nem is olyan egyszerű legeltetni őket, mint például a birkákat. Nem véletlen, hogy Magyarországon viszonylag kevés kecskét tartanak. A keleti és afrikai népekkel ellentétben hazánkban sosem volt jelentős állomány. Ha pedig az intenzívebb tartásra gondol az ember, a svájciak, franciák és hollandok is kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek. Ők főként tejelő kecskékkel foglalkoznak. Az anyakecskék fejése tavasztól őszig tart, és a kecsketejből különböző tejtermékeket, friss és érlelt sajtokat készítenek.
A fő vásárlói kör az osztrák, német és svájci nyugdíjasok, akik Hévíz környékén és a Balatonnál élnek és megengedhetik maguknak a drágább helyi termékeket. Habuczkiék Magyarország egyik legdrágább kecskesajtját áruljuk, mert ezt diktálja a kereslet-kínálat törvénye, de azért a helyiekre is gondolnak, és a környékbeli rendezvényeken mindig kóstoltatnak és fel is ajánlanak a termékeikből.
A vállalkozás indítása nem volt könnyű, és eddig nem tudtak pályázati forrásokhoz jutni. Ennek ellenére optimisták maradtak. A jövőre nézve számos tervük van, beleértve Alma élelmiszermérnöki tanulmányait és egy tejivó-vendéglátóhely kialakítását. A Pitypalatty Háztáji Farm története jól példázza, hogy elszántsággal és kemény munkával a vidéki életforma is lehet sikeres és kielégítő választás a fiatal generáció számára.