Sok élelmiszert már csak így lehet árulni itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. november 14. 08:12

Megjelent az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelet, amely a közétkeztetés előírásait és a transz-zsírsavakra vonatkozó szabályokat módosítja, kiterjedve az élelmiszerekben felhasznált olajokra és zsírokra. A módosítás pontosítja a rendelet hatályát, bevezet új fogalmakat, és szigorítja az ellenőrzési feladatokat a Nébih és az NNGYK számára.

Megjelent a júliusban a társadalmi egyeztetésre bocsátott BM rendelet közétkeztetés előírásairól és a transz-zsírsav bevitelről szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról. Az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelet hatálya azokra a Magyarországon forgalomba hozott olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a végső fogyasztónak szánnak. A hatály alól kivételt képeznek az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavak - írja a NAK.

AZ EMMI rendelet több helyen került pontosításra, kiegészítésre. A főbb módosítások a következő területeket érintik:

  • Ellenőrzések és nyomon követés: a Nébih és az NNGYK feladatai
  • A rendelet hatályának pontosítása
  • Új fogalmak bevezetése
  • Étkezési és tápanyag előírások pontosítása
  • Közétkeztetés szabályainak kiegészítése

A rendelet részletei a Magyar Közlöny 112. számából vagy a Nemzeti Jogszabálytárból megismerhetők.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
egyeztetés, rendelet, tápanyag, zsír, zsírtartalom, rendelkezés, közétkeztetés, zsírsav, megjelenés,