Madrid közelében, Chinchónban rendezték meg a Spanyol Fokhagymatermesztők Közgyűlését, ahol az idei szezon értékelése mellett a következő szezonra vonatkozó prognózist is készítettek. A résztvevők megerősítették, hogy a spanyol fokhagyma-vetésterület már a harmadik egymást követő évben csökkenést mutat, idén az előző évhez képest 8%-ot, az előző 3 éves időszakban pedig a 30%-ot is eléri a zsugorodás mértéke - írja a FruitVeb.
Ez a trend rámutat a spanyolországi fokhagymatermesztés nehézségeire és versenyképességének csökkenésére. A Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium előzetes adatai szerint Andalúziában 13,2%-os, Madrid körzetében 12,2%-os, Kasztília-La Mancha régióban pedig 8,2%-kal esik vissza a termőterület. A visszaesés okai között szerepel az alacsony jövedelmezőség, a munkaerőhiány, a földbérleti költségek növekedése, a vízhez való korlátozott hozzáférés és a növény-egészségügyi ellenőrzési eszközök csökkenése. Ezen felül a gyomok és a növénybetegségek elleni védekezésre felhasználható növényvédő szerek szűkössége is növeli a költségeket és akadályozza a termelőket.
A fogyasztói árak növekedésének ellenére a termelők egyenlege negatív, mivel a termelési költségek még gyorsabban emelkedtek az utóbbi években, ez pedig ösztönzőleg hatott az Európai Unión kívülről, harmadik országokból érkező olcsó import beáramlására.
A közgyűlés résztvevői a közigazgatási és kormányszervek részére felhívást adtak ki, amelyben sürgetik, hogy kiemelten foglalkozzanak az ágazat előtt álló kihívásokkal, mivel a versenyképesség elvesztése jelentős hatással van a fő termesztőkörzetek foglalkoztatottsági és gazdasági viszonyaira, ezek pedig elengedhetetlenek a vidék elnéptelenedésének megfékezéséhez és a termelői generációváltás elősegítéséhez.