agrarszektor.hu • 2024. november 20. 09:01
Elindult a török a datolya-koktélparadicsom uniós exportja. A török szállítmányok hat nap alatt érnek el a holland logisztikai központokba, de igény szerint a partnereknek közvetlenül is képesek szállítani.
November első dekádjának végén megérkeztek az első Törökországból származó datolya-koktélparadicsom szállítmányok a hollandiai Venlóban található logisztikai központunkba - nyilatkozta Jeroen Hendrix, a P. Seelen és a Hendrix Fruit & Vegetables exportcégek szakértője. A szakember szerint a török paradicsomtermesztés fellendülőben van: míg korábban Spanyolország volt a téli paradicsomszezon vitathatatlanul domináns beszállítója az európai piacokon, most magasabb minimálbérekkel és vízhiánnyal küzdenek - írta meg a FruitVeB.
Törökország jó helyzetben van ahhoz, hogy erre reagáljon, mivel a szállítás mindössze hat napig tart, és a török datolya-koktélparadicsom minősége jelentősen javult az elmúlt években. Jeroen Hendrix szerint gyakorlatilag minden beszállítójuk bővítette termelését, és általában modern fóliasátrakban termesztenek, de egyre gyakoribbak a korszerű üvegházak is, amelyekben a betegségeknek ellenálló fajták elterjedése tapasztalható. Különösen Németországban és Kelet-Európában erős a kereslet a török áru iránt, de az Egyesült Királyságból is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A szakember elmondta, minden török beszállítójuk rendelkezik GlobalGAP és GRASP tanúsítvánnyal, de a legtöbbjük már Sedex/SMETA (szociális és fenntarthatósági) tanúsítvánnyal is. Az Eurofins minden szállítmányból mintát vesz, amelyeket elemez, és csak rendszeres fuvarozókkal dolgoznak együtt. A paradicsomot Venlóból különböző célállomások felé tudják felrakodni, sőt, fél kamionnyi szállítmányt is tudnak Törökországból közvetlenül a végfelhasználóknak küldeni, ami jelentős logisztikai előnyt jelent számukra.
A P. Seelen és a Hendrix Fruit & Vegetables exportcégek szakértője szerint a paradicsom termesztése Törökországban jól halad, és a mennyiségek fokozatosan ismét növekedni fognak. Az ártól és a minőségtől függően jellemzően áprilisig kínálnak majd török paradicsomot, de az export-import vállalat idén a török termékek szélesebb palettáját is kipróbálja, így például birsalmát, gránátalmát, fügét és citromot is értékesíteni fognak. A szezon kezdete előtt mindig személyesen látogatják meg rendszeres termelőiket, és fényes jövőt látnak a török importban.