agrarszektor.hu • 2024. november 22. 13:59
Az Európai Bizottság szigorítja az élelmiszerbiztonsági előírásokat a Listeria monocytogenes baktérium elleni védekezés érdekében. A módosított rendelet kiterjeszti a gyártókon túl az élelmiszeripari vállalkozók felelősségét is, hogy megakadályozzák a kórokozó elszaporodását a fogyasztásra kész élelmiszerekben. Az intézkedés hátterében az áll, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a lisztériózis megbetegedések száma az Európai Unióban - közölte a Food Safety Magazine.
Az Európai Bizottság módosította a 2073/2005/EK rendeletet, amely az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumait szabályozza. A változtatás célja, hogy kiterjessze a Listeria monocytogenes baktériummal kapcsolatos követelményeket az élelmiszeripari vállalkozókra. A korábbi szabályozás szerint a gyártóknak biztosítaniuk kellett, hogy a fogyasztásra kész élelmiszereknél már 25 gramm termékben se legyen kimutatható a baktérium, mielőtt a termék elhagyja az előállító létesítményt. Kivételt képeztek azok az esetek, amikor a gyártó bizonyítani tudta, hogy a baktérium szintje nem haladja meg a 100 kolóniaképző egység/gramm (cfu/g) határértéket a termék teljes eltarthatósági ideje alatt.
Az új rendelet kiterjeszti ezt a felelősséget az élelmiszeripari vállalkozók szélesebb körére. "A felelősség annak biztosítására, hogy az érintett RTE-élelmiszerekben ne legyen jelen az L. monocytogenes, mostantól minden olyan helyzetre vonatkozik, amikor az élelmiszereket teljes eltarthatósági idejük alatt forgalomba hozzák" - olvasható a módosításban. Ez azt jelenti, hogy a teljes élelmiszer-ellátási láncban biztosítani kell a megfelelő védelmet a baktérium ellen.
A szigorítás hátterében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legutóbbi jelentése áll. Eszerint 2021 és 2022 között 15,9%-kal nőtt az EU-ban regisztrált lisztériózisos esetek száma, és 2022-ben volt az elmúlt évtized egyik legmagasabb esetszáma.
Az új követelmény 2026. július 1-jén lép hatályba, így az élelmiszeripari vállalkozóknak elegendő idejük lesz felkészülni a változásokra. A módosítás célja, hogy következetesebb szintű védelmet biztosítson az élelmiszer-ellátási lánc egészében, ezáltal jobban megvédje a lakosságot az élelmiszerekkel terjedő L. monocytogenes-fertőzéstől.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy a 100 cfu/g-ot meghaladó L. monocytogenes-szel szennyezett élelmiszerek fogyasztása potenciálisan károsíthatja az egészséget. Ezért az EU-s szabályozás olyan fogyasztásra kész élelmiszerekre összpontosít, amelyekben az eltarthatósági idő alatt a kórokozó képes elszaporodni és meghaladni ezt a határértéket.