agrarszektor.hu • 2024. november 29. 07:45
Felhős idő várható, általában csak rövidebb időszakokra bújik elő a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.11.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.11.29.) napon.
Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.11.29.) napon.
2024.11.29. péntek: Felhős idő várható, általában csak rövidebb időszakokra bújik elő a nap. Zápor, hózápor főként a nap második felében több helyen is kialakulhat - helyenként kifehéredhet a táj. Az északnyugati szelet főként a Dunántúlon nagy területen erős lökések kísérik, a magasabban fekvő helyeken és záporok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 9 fok között várható, de a kevésbé szeles északkeleti tájakon akár több fokkal hidegebb is maradhat az idő. Késő estére -1 és +6 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Pénteken fronthatás már nem veszi igénybe szervezetünket.
A következő napon várható időjárás
2024.11.30 szombat: Nagyrészt gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű többórás napsütéssel. Legfeljebb egy-egy zápor, hózápor alakul ki. Hajnalban ködfoltok képződnek. Többfelé megélénkül, néhol megerősödhet az északi, északkeleti szél. Kora délután 4, 9 fokra számíthatunk.
Friss híreink:
Tervezel mákot venni mostanában? Akkor ezt jó, ha tudod vásárláskor
A mák az ünnepi sütemények egyik alapvető hozzávalója, különösen a karácsonyi időszakban, amikor olyan édességek készülnek, mint a bejgli vagy a mákos guba. Az ünnepek alatt nagyobb figyelem irányul rá, és ilyenkor jelentősen megnő a kereslet a mákkal készült ételek iránt. Az elmúlt évek adatai szerint a magyarországi máktermelés stabil, de az idei évben jelentős bővülés történt a vetésterületek nagyságában, amely 11 004 hektárt ért el.
Feketelistára kerültek ezek a magyar húsok: sok ország teljesen kitiltotta őket
Számtalan harmadik ország vezetett be korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre azóta, hogy 2020 januárjában megjelent a madárinfluenza Magyarországon. Hiába telt el négy év, a vírus nem tűnt el hazánkból és 2024-ben is jelen van, ráadásul őrült tempóban és nagyon agresszív formában terjed. Csak idén október 1-je óta több mint 150 kitörést regisztráltak itthon, a járvány eddig nem látott területeket is érint, és novemberben már szinte az egész országban jelen van. Ez az exportunk számára is súlyos hatással van, hiszen a Magyarországgal szemben hozott korlátozások mindaddig érvényben vannak, amíg az adott harmadik ország nem jelzi ennek ellenkezőjét.
Őrület, ami nálunk zajlik: ennyiért szerezhetsz traktoros jogsit Magyarországon
A gazdaságnak és az iparnak már talán nincs is olyan ágazata, ahol ne használnának valamiféle erő- vagy munkagépet. Korábban ezek kezeléséhez elég volt a megfelelő igazolvány megléte, 2022 óta törvény írja elő, hogy az ilyen típusú járművek vezetése is jogosítványhoz kötött. Ez pedig azt jelenti, hogy a traktorok, kombájnok és önjáró permetezőgépek közúti közlekedése során is rendelkeznie kell ezek vezetőjének az ezek vezetősére feljogosító okmánnyal. De mennyibe is kerül egy ilyen jogosítvány megszerzése napjainkban? Az Agrárszektor ennek járt utána.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Jó gulyást a fülöp-szigeteki vendégmunkás is főz: óriási bajban a legendás magyar éttermek
A hazai vendéglátás komoly változások előtt áll: a gazdasági környezet, a fogyasztói szokások átalakulása és a szakemberhiány mind jelentős kihívásokat jelentenek az éttermek számára. Harmath Csaba gasztronómiai szakértő, a Gault&Millau étteremkalauz magyarországi szakmai vezetője, azaz a chief investigatora a magyar éttermi kultúra fejlődési irányairól, az innováció szükségességéről és az étteremkritika szerepéről beszélt. Az interjú apropóját a Gault&Millau étteremkalauz magyarországi visszatérése adta.
Indul a disznótor-szezon: így készül a tökéletes toroskáposzta magyar mangalicából
Te is tűkön ülve várod, hogy végre beinduljon a disznótoros finomságok szezonja? Van egy jó hírünk: november 30-án elérkezik Disznóölő Szent András napja, ezzel hivatalosan is megnyitjuk a disznóölésre, húsfeldolgozásra alkalmas időszakot. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a magyarok kedvenc toros fogásairól, különösen a káposztaételekről: mikor és hogyan érdemes őket készíteni, valóban finomabb lesz a falat, ha hagyományos házi sertés helyett mangalicahússal, mangalicaszalonnával készítjük azt? Máris eláruljuk!