2024. december 30. hétfő Dávid
Rengeteg vállalkozás tervezi ezt meglépni a jövőben: hódít az új trend

Rengeteg vállalkozás tervezi ezt meglépni a jövőben: hódít az új trend

agrarszektor.hu
Az élelmiszergyártás továbbra is energiaigényes folyamatokra és fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, ami új kihívásokat jelent a termelők számára. Az alapanyagok, energia és víz, valamint a csomagolóanyagok gyártási folyamatainak optimalizálására irányuló nyomással egyidejűleg jelentkezik a működési költségek növekedése, beleértve a CO2-kibocsátási díjakat és a vízpazarlást. Ennek eredményeként az élelmiszeripari gyártók egyre inkább fenntartható megoldásokat alkalmaznak a működés minden területén - derült ki a Tetra Pak felméréséből.

A Tetra Pak felmérése jelentős fordulatot tár fel az élelmiszeripar változáshoz való hozzáállásában. A megkérdezett cégek felénél a növekvő fogyasztói elvárások ösztönzik a fenntartható gyakorlatok bevezetését a termelésben és feldolgozásban. A vásárlási döntések kulcsszerepet játszanak ebben: a fogyasztók 74%-a hajlandó előnyben részesíteni azokat a termékeket, amelyek környezettudatos vállalatoktól származnak. Ez rávilágít arra, hogy a fenntarthatóbb folyamatokra és termékekre való áttérés nem csupán trendekre adott válasz, hanem egyértelmű piaci jelzésre való reakció. Azonban egy kritikus kihívás továbbra is fennáll: miként tudják a modern gyártási megoldások egyszerre csökkenteni az élelmiszertermelők költségeit, ezáltal ösztönözve az ágazatot ezeknek a változtatásoknak a bevezetésére.

Laurentiu Boncica, a Tetra Pak Feldolgozási Megoldások Kelet-Európai Igazgatója szerint azt lehet tapasztalni, hogy az élelmiszergyártók fókusza az idők során fokozatosan eltolódott. Napjainkban az élelmiszer-feldolgozó vállalatokkal folytatott párbeszédeink középpontjában az üzemeltetési megtakarítások elérése áll. A meglévő gyártósorok fejlesztése prioritássá vált, mivel már a termelési folyamatok célzott módosításai is jelentős költségcsökkentéshez vezethetnek, és biztosíthatják az erőforrások hatékony felhasználását a fenntarthatósági célokkal összhangban - tette hozzá a szakember.

Folyamatos fejlődés az élelmiszeriparban

Az élelmiszertermelés fenntarthatóság felé történő elmozdulása innovációt és a folyamatok modernizálását igényli. Az iparági vezetők 65%-a hangsúlyozza az innovatív megoldások fontosságát az élelmiszerrendszerek karbonlábnyomának csökkentésében. Laurentiu Boncica magyarázata szerint

a Tetra Paknál jelentős erőforrásokat fordítunk az élelmiszertermelési megoldások kutatására és fejlesztésére, támogatva partnereink működését. Erőfeszítéseink eredményeként olyan speciális legjobb gyakorlatokat alkalmazó gyártósorokat hoztunk létre, amelyek csökkentik a vízfelhasználást, a CO2-kibocsátást és a nyersanyagveszteséget.

A szakember hozzátette, hogy akár egyetlen gyártóberendezés alkatrész korszerűsítése vagy modernizálása is jelentősen csökkentheti az erőforrás-felhasználást és a működési költségeket. Példaként hozta fel a Tetra Pak Tubular Heat Exchanger hővisszanyerő rendszerét. Ez a megoldás akár 55%-kal is csökkentheti az energiafelhasználási költségeket a hagyományos vízkörös rendszerekhez képest. A technológia emellett minimalizálja a gőz és a jeges víz felhasználását, javítva az energiahatékonyságot és a működési fenntarthatóságot - tette hozzá Laurentiu Boncica.

Laurentiu Boncica példát is hozott a tejtermelésből: a termelési folyamatok egyszerűsítésével és a tejfeldolgozási lépések számának csökkentésével a OneStep technológiát alkalmazó UHT vonalak forradalmasítják a tejipart. Az eredmények egyértelműek: akár 35%-kal kevesebb vízfelhasználás és 44%-kal alacsonyabb energiafelhasználás a hagyományos UHT vonalakhoz képest. Ez a technológia jelentősen csökkenti a környezeti terhelést és a működési költségeket. Emellett akár 29%-kal csökkenti a hőenergia felhasználását és 36%-kal mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást, így kulcsszerepet játszik a fenntarthatósági célok elérésében a tejiparban.

Változtass ma, gondolj a holnapra!

A fenntartható átalakulás az élelmiszeriparban nem csupán a fogyasztói trendekre adott válasz, hanem egy stratégiai kezdeményezés a hosszú távú stabilitás és innováció érdekében. A növekvő tudatosság közepette az élelmiszeripari gyártók világszerte olyan innovációkat vezetnek be, amelyek egyszerre szolgálják a működési hatékonyságot és a bolygó érdekét. Ezek az intézkedések, amelyek összhangban állnak a körforgásos gazdaság elveivel és a hulladékminimalizálással, új üzleti modelleket alakítanak ki, amelyek megőrzik a természeti erőforrásokat, miközben erősítik a fogyasztói bizalmat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?