Riasztó, mire jöttek rá a kínai kutatók a krumplival kapcsolatban: nagy a baj

agrarszektor.hu2024. december 9. 17:33

A globális felmelegedés komoly kihívások elé állítja a világ élelmezésbiztonságát, különösen a burgonyatermelés területén. Kínai kutatók aggasztó eredményekről számoltak be a hőmérséklet-emelkedés hatásairól, ami jelentősen csökkentheti a jövőbeli terméshozamokat a krumplinál. A probléma súlyosságát jelzi, hogy Kína, a világ legnagyobb burgonyatermelője, így kulcsszerepet játszanak az élelmiszer-ellátásban - írja a Telex.

Li Csie-ping molekuláris biológus és kutatócsoportja Peking közelében végzett kísérleteket, amelyek során a század végére prognosztizált magasabb hőmérsékletet szimulálták. Az eredmények aggasztóak: a termesztett burgonyák mérete és súlya drasztikusan csökkent. A mindössze 136 grammos gumók kevesebb mint felét teszik ki egy átlagos kínai burgonyának, ami komoly aggodalomra ad okot a jövőbeli terméshozamokat illetően.

A klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés különösen veszélyes a burgonyára, amely rendkívül érzékeny a hőre. Emellett az egyre gyakoribb aszályok és áradások is fenyegetik a termelést. Li, aki a Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) pekingi kutatója, egy hároméves kísérlet keretében vizsgálta a magasabb hőmérséklet hatásait Kína két leggyakoribb burgonyafajtájára.

Aggodalommal nézek a jövőbe. A gazdálkodók kevesebb burgonyát takarítanak majd be, ez befolyásolja az élelmezésbiztonságot

- nyilatkozta Li a Reuters-nek. A kutatócsoport laboratóriumi körülmények között, a jelenlegi átlaghőmérsékletnél 3 fokkal magasabb hőmérsékleten termesztette a burgonyát Hopej tartományban és Belső-Mongóliában. A Climate Smart Agriculture folyóiratban publikált eredményeik szerint a magasabb hőmérséklet felgyorsította ugyan a gumók növekedését, de több mint felére csökkentette a terméshozamot.

A klímaváltozás már most is érezteti hatását a termelésben. Vang Si-ji, egy burgonyatermelő cég alkalmazottja elmondta:

Idén a termelés legnagyobb kihívását a heves esőzés jelenti. Különféle betegségeket okozott és nagyban lelassította a betakarítási folyamatot.

A termelők igyekeznek alkalmazkodni a változó körülményekhez. A Yakeshi Senfeng Potato Industry Company például aeroponikus rendszerekbe ruházott be, amelyek ellenőrzött körülmények között segítik a vetőgumók termelését. Li Hszü-emin, a cég vezérigazgatója figyelmeztetett:

Néhány új és agresszívebb, a hagyományos megelőzési és védekezési módszereknek jobban ellenálló kórokozó kezdett megjelenni.

A CIP és a kínai kormány együttműködése arra irányul, hogy segítse a gazdákat alkalmazkodni a melegebb, nedvesebb körülményekhez. Li szerint a következő évtizedben a termelőknek változtatniuk kell a gyakorlatukon, például korábbra kell hozniuk az ültetési időszakot vagy magasabban fekvő területekre kell költözniük.

A gazdáknak is fel kell készülni a klímaváltozásra. Ha nem találunk megoldást, kevesebbet fognak termelni, csökken a bevételük, így emelkedhet a burgonya ára

- hangsúlyozta Li.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
burgonya, krumpli, terméshozam, időjárás, élelmezés, előrejelzés, klímaváltozás, hőmérséklet, átlaghőmérséklet, burgonyatermesztés, élelmezésbiztonság,