Kapkodnak a németek ezért az élelmiszerért: úgy veszik most, mint a cukrot

agrarszektor.hu2024. december 14. 17:03

A Német Táplálkozástudományi Társaság jelentése szerint 2012 és 2022 között Németországban az egészséges táplálkozás irányába mutató tendenciák erősödtek, például nőtt a zöldségek és teljes kiőrlésű termékek fogyasztása, miközben csökkent a vörös húsoké. Ugyanakkor a gyümölcsfogyasztás stagnált, és jelentős eltérések mutatkoztak az egyes gyümölcsfajok és a burgonyafélék fogyasztásában.

A Német Táplálkozástudományi Társaság november 20-án közölt 15. DGE táplálkozási jelentésében megállapítja, hogy Németországban a 2012-2022 közötti 10 évben az élelmiszer-fogyasztás egyes tendenciái az egészséges táplálkozás szempontjából jó irányba mutatnak. A beérkezett adatok elemzését a Müncheni Műszaki Egyetem tanára, Prof. Dr. Kurt Gedrich végezte el, értékelését egészségügyi, valamint környezetvédelmi és éghajlatvédelmi szempontokra is kiterjesztette - írja a FruitVeb.

A gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésű termékek, valamint a gyümölcsök és zöldségek, köztük a hüvelyesek fogyasztásának növelése nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi és klímapolitikai előnyökkel is jár

– nyilatkozta Prof. Dr. Kurt Gedrich. Hozzátette:

Adataink szerint Németországban a vörös húsok fogyasztása is csökkenő tendenciát mutat.

Németországban a 2012-2022 közötti 10 éves időszakban a zöldségfogyasztás növekvő trendet mutat, nagyjából évente 1 kg/fő mértékben emelkedik. Ez azt jelenti, hogy 10 év alatt a zöldségfélék éves fejenkénti fogyasztása 13%-kal bővült, ami különösen a paradicsom (kb. +500 g/fő/év), a sárgarépa és a cékla (kb. +300 g) fogyasztásának növekedésében jelentkezett. Kisebb mértékben, de nőtt a friss hüvelyesek fogyasztása (+90 g) is.

A gyümölcsöknél már nincsenek ilyen egyértelmű tendenciák, mivel a 2012-2022 közötti időszakban a fejenkénti fogyasztás 2%-kal csökkent, de az egyes gyümölcsfajok között igen nagy eltérések figyelhetők meg. A szamóca fogyasztása (+30 g/fő/év) például enyhén emelkedett, míg a többi bogyós gyümölcs esetében ez még jelentősebb, átlagosan kb. +125 g/fő/év. A citrusfélék esetében is emelkedő tendencia figyelhető meg, az átlagos éves növekedés kb. +100 g/fő.  A trópusi és egzotikus gyümölcsök, mint a narancs, a klementin, a grapefruit, a banán és egyéb trópusi gyümölcsök, valamint a szárított gyümölcsök fogyasztása nagyjából stabil képet mutat. Egyértelmű negatív tendencia figyelhető meg viszont az őszibarack és a sárgabarack esetében. A friss burgonya fogyasztása (-880 g/fő/év) jelentősen csökkent, viszont a feldolgozott burgonyatermékek (sült krumpli, burgonyapüré, chips stb.) fogyasztása +450 g/fő/év mértékben nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hús, fogyasztó, németország, fogyasztói-ár, fogyasztási-szokás, gyümölcsök, zöldségek, fogyasztói-szokások,