A zöldségek kreatív felhasználásával igazán egyedi és emlékezetes fogásokkal lephetjük meg szeretteinket. A DélKerTÉSZ szakértői most olyan ötleteket hoztak, amelyekkel a zöldségek nemcsak kiegészítőként, hanem az étkezés főszereplőiként is megállják a helyüket az ünnepi időszakban - olvasható a közleményben. Hogy miért válasszunk szezonális és helyi alapanyagokat? Az ünnepi időszak ideális arra, hogy tudatosabban válasszuk meg alapanyagainkat. A szezonális zöldségek frissebbek, ízletesebbek, illetve tápanyagtartalmuk is magasabb, hiszen természetes időszakukban érnek meg.
Ugyan a paradicsomnak és a paprikának az első fagyokig lenne szezonja, a DélKerTÉSZ termelői termálvízzel fűtött fóliák és üvegházak segítségével télen is elő tudnak állítani hazai zöldségeket, így a téli időszakban is választhatunk magyar termékeket. A helyi, hazai termelőktől származó alapanyagok fogyasztása pedig több szempontból is előnyös: csökkenti az élelmiszer-szállítás környezeti terhelését, támogatja a helyi gazdaságot, és biztosítja, hogy az étel kevesebb tartósítószert vagy mesterséges adalékanyagot tartalmazzon. Egy egyszerű előétel elkészítéséhez is érdemes helyi forrásból származó alapanyagokat választani, amelyekkel mindamellett, hogy különlegesebbé tehetjük az ünnepi étkezést, hozzájárulhatunk a helyi közösségek támogatásához és a magyar tradíciók megőrzéséhez is.