agrarszektor.hu • 2024. december 19. 08:13
A klímaváltozás utóbbi években egyre erősödő hatásai és az egészséges, tápláló élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igény számos kihívás elé állítja a magyar zöldség- és gyümölcstermesztőket. Számos probléma kezelésére a gazdálkodók olyan innovatív megoldásokat keresnek, amelyek segítenek nekik az optimális hozam és termésbiztonság elérésében, hogy fenntartható gyakorlatokkal több és egészséges élelmiszert termelhessenek szélsőséges időjárási körülmények között is.
Az innovatív megoldások, például a biológiai termékek integrálása a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatba már széles körben elterjedt a magyar zöldség- és gyümölcstermesztők körében, beleértve a biogazdálkodókat is. A Magyarországon használt termékek gyakran tartalmaznak valódi élő szervezeteket, például hasznos baktériumokat és gombákat, míg mások, például az enzimek természetes anyagokat, huminsavakat, aminosavakat tartalmaznak, és a piacon egyre inkább elfogadott kiegészítő, fenntartható megoldások a gazdálkodók számára. A különböző típusú biostimulánsok sajátos hatásmechanizmusokkal rendelkeznek, például fokozzák a tápanyagok hasznosulását, erősítik a növényeket az olyan abiotikus stresszhatásokkal szemben, mint a szárazság vagy a szélsőséges hőmérsékletek, vagy javítják a növények általános növekedését és ellenálló képességét - írja a Corteva közleményében.