Igen nehéz éveken vagyunk túl. A gondok koronavírus-járványnál kezdődtek igazán, hiszen a pulykahús fogyasztás magas aránya az éttermi fogyasztáshoz volt köthető. Járvány miatti lezárások és korlátozások a HoReCa szektorral együtt sajnos komolyan meggyengítették az ágazatot. A kereslet lecsökkent, s mivel a fogyasztói preferenciák is változtak (a negatív gazdasági hatások következményeként) egyre kevesebben választották a minőségi pulyka termékeket. Ez az egész európai termelést nyomás alá helyezte, és rendkívül nehéz időszakokat élt meg a termékpálya. Magyarországon ettől az időszaktól kezdve sajnos csökkent az előállított élő pulyka és a vágott pulyka mennyisége is
- fogalmazott Csorbai Attila.
A szakember hozzátette, ezt követően jött az ukrán-orosz válság, mely újabb, nem várt nehézségeket jelentett - részben az elszabadult takarmányárak, részben pedig a magas energiaköltségek miatt. Azonban a tavalyi év őszétől kezdődően, amikor lejjebb mentek a takarmányárak, és stabilizálódtak az energiaárak és az energiaellátás is, onnantól kezdve egy viszonylag stabilabb, kiszámíthatóbb időszak kezdődött.
E stabilabb időszakot ugyanakkor sokszor beárnyékolta a hazai madárinfluenza-járványhelyzet, annak közvetlen és közvetett hatásai, de többé-kevésbé az mondható, hogy idén is stabil, kiszámítható, jövedelmező tevékenység volt pulykát tartani. Úgy gondolom, hogy elértük a gödör alját, és ez volt a múlt. Mindez a sok keserű év után talán egy kis optimizmusra adhat okot.
Igazi karácsonyi étel
A BTT elnöke kitért arra is, hogy a pulyka nem a csirke versenytársa a mindennapokban. A hazai húsfogyasztásban legnagyobb arányban fogyasztott csirketermékekkel a „szürke hétköznapokban” általában nem tud versenyezni pulyka, elsősorban az ára miatt. Ugyanakkor az alkalmi fogyasztások és ünnepnapok (legyen az családi esemény vagy ünnepek) esetében igenis van helye és szerepe a magyar családok asztalán. Ezt igazolják a különböző analitikák, ugyanis a pulykahúsra és receptekre történő keresések hétvégenként és ünnepek közeledtével „megugranak” (ahogyan vélhetően a fogyasztás is) igazolva, hogyha valami különlegességet, mást keres a fogyasztó, akkor igenis gondol a pulykára. Most, hogy közeledünk az év végéhez és a karácsonyhoz, még többen keresik ezt a húsfélét a tradícióknak köszönhetően. Bár azt meg kell jegyezni, hogy az egészben sütött pulyka már kezd kimenni a „divatból”, éppen ezért hazánkban igen kis mennyiségben állítanak elő ilyen terméket.
Az ünnepek közeledtével többen fognak megint rákeresni a pulykareceptekre. Ilyenkor az emberek valami különlegességet szeretnének főzni, erre pedig tökéletesen alkalmas ez a húsféle. Ma már számtalan olyan félkész, panírozott termék található a kereskedelemben, amiket rendkívül egyszerűen el lehet készíteni, így bárki bátran választhatja, de a gasztronómia iránt érdeklődők is kitűnő alapanyagokra lelhetnek a pulykatermékek között és szinte korlátlan receptmennyiség is rendelkezésre áll. A pulykahús, főleg a pulykamell neutrális élelmiszer, ami azt jelenti, hogy viszonylag kevés fűszerrel is nagyon jól tudjuk ízesíteni. Egyedül arra kell figyelni, hogy ne szárítsuk ki.
Csorbai Attila az árakkal kapcsolatban elmondta, nem látni azt, hogy a termékpályán történtek volna olyan áremelkedések, amik indokolatlanok lettek volna. Kiemelte, viszonylag kiszámítható, stabil árak vannak a piacon, az áruházláncokra és az ő áraikra azonban nincsen ráhatásuk.
Egyre inkább úgy érzékelem, hogy a piacot nem érdekli, hogy mennyibe került a termék előállítása, mi volt a termék önköltsége. Sokkal inkább a kereslet és kínálat viszonyai határozzák meg az árat. Ha a kereslet nő, az automatikusan felfelé mozdítja az árat, ha csökken, az lefelé. Úgy látom, hogy a pulykánál kialakult egy jelenleg elfogadható egyensúlyi állapot, ami örömteli, hiszen a legtöbb magyar fogyasztó számára egy elérhető árú és értékű termékről van szó.
Változások Európa-szerte
Pörögnek a fejlesztések és a támogatások a magyar agráriumban, a Vidékfejlesztési Program keretén belül az állattartók és az élelmiszeripar számára jelentős források kerültek megnyitásra. Mindez a BTT elnöke szerint reményt és esélyt jelenthet az ágazatnak:
A trendek azt mutatják, hogy a baromfihús lesz az egyetlen húsféleség Európában, amely nem csökkenni, hanem nőni fog az elkövetkező időszakban. Ez piaci lehetőségek szempontjából kiemelt jelentőségű. A termelési kapacitások viszont egyértelműen el fognak tolódni Európa keleti és déli irányába, mivel az indokolatlan állatvédelem és a túlzó, méregzöld politikai irányvonalak nem adnak lehetőséget állattartó telepek létesítésére és üzemeltetésére Európa nyugati országaiban. Ebben óriási lehetőséget látok, s kifejezetten jó döntésnek gondolom, hogy komoly mértékű fejlesztési és beruházási támogatások megítélésére kerülhet sor. A teljes termékpályát érintő fejlesztések versenyképes és az export piacokon (is) eladható termék-előállításra adnak lehetőséget. Én itt látok lehetőséget a teljes baromfiágazat, azon belül pedig a pulyka termékpálya esetében is. Hatékonyan, versenyképesen és valódi piaci lehetőségekkel ez egy komoly perspektíva! A modern táplálkozásban kiemelt szerepe lesz a baromfihúsnak és jó lehetőségei lehetnek a pulykának is. Ehhez azonban meg kell tudnunk felelni a biztonságos termék-előállítás feltételeinek is és megfelelően kell kezelni a járványvédelmet is.
Megjegyzendő, hogy Észak - és Nyugat-Európában csökkent a sertéshús -és marhahúsfogyasztás, a fogyasztáscsökkenéssel párhuzamosan visszaesett a termelés is, a baromfihús-fogyasztás viszont nőtt és nőni is fog. A termelési kapacitások bővítésére legtöbb esetében nincs lehetőség, számos uniós tagország nemzeti jogszabályaiba önszigorító/termeléskorlátozó elemeket épített be. A Nyugat-Európából egyre inkább kiszoruló állati termék-előállítás komoly piaci lehetőségeket jelent a közép-kelet-európai régiónak, így Magyarországnak is.