Szűcs Endre, a farm egyik tulajdonosa bemutatta a hidroponikus rendszerrel működő gazdaságot. A polcsorokon több mint százféle növény terem, köztük hagyományos zöldségek, mint a retek, borsó és kapor, valamint különlegesebb mikrozöldek, például thai bazsalikom és sarkantyúka. A termelés folyamatos, hetente kétszer szüretelik a hajtásokat írta a Dívány.
Ezen a 63 négyzetméteren egy teljes lakóparknyi ember összes vacsoráját meg tudjuk fűszerezni. Ebben az évben eddig több mint 700 ezer tányérnyi ételre termett nálunk fűszer
- nyilatkozta Szűcs Endre.
A vállalkozás a Covid-járvány idején indult, amikor Szűcs és társa, dr. Balázs Bence felismerték a helyi, fenntartható élelmiszertermelés fontosságát. Azóta több hasonló kertet nyitottak a városban, és tervezik, hogy hamarosan a nagyközönség számára is elérhetővé teszik termékeiket. A farm különlegessége a mikrozöldek termesztése. Ezek a növények kisgyermekkorukban kerülnek felhasználásra, amikor tápanyagtartalmuk a legkoncentráltabb. Az apró hajtások nem csak látványosak, de illatuk és ízük is intenzívebb, mint kifejlett társaiké. A termelés módszere egyedülálló: áramot, vizet és tápanyagokat használnak a magok csíráztatásához és növesztéséhez. A rendszer szinte önműködő, minimális emberi beavatkozást igényel. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy egész évben friss, magas tápértékű zöldségeket és fűszereket biztosítsanak a helyi éttermek számára.
A farmon termesztett növények között vannak közismert fajták, de ritka, különleges fűszer- és gyógynövények is megtalálhatók. Némelyik otthon is könnyen termeszthető, míg mások piaci ára akár több ezer euró is lehet kilogrammonként. A bedrock.farm sikere jól mutatja, hogy a városi mezőgazdaság nemcsak lehetséges, de gazdaságilag is életképes modell lehet. A helyben termesztett, friss és tápanyagdús élelmiszerek iránti igény növekedésével várhatóan egyre több hasonló vállalkozás jelenik meg a jövőben.