agrarszektor.hu • 2024. december 31. 09:46
2024-ben egy kilogramm sertésvirsli fogyasztói átlagára 3010 forint, ami habár a 2023-as 3230 forinthoz képest több mint 200 forinttal kevesebb, a 2022-es 2640 forinthoz képest még mindig brutális drágulást tükröz. Bár drasztikus alapanyag áremelkedés nem volt az idei évben, a folyamatosan emelkedő bolti árak miatt a fogyasztói kereslet visszaesett. Az élelmiszerláncokban forgalmazott saját márkás termékek térnyerése egyértelmű, alacsonyabb áruk miatt ezek a megbízható, de egyben átlagos, közepes minőségű termékek a legkeresettebbek.
Bár a virsli egész évben keresett termék, az év közben fogyasztott mennyiség meg sem közelíti az év végi, szilveszteri igényt Magyarországon. A slágertermék általában az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. Habár 2024-ben drasztikus alapanyag áremelkedés nem volt, a folyamatosan emelkedő bolti árak miatt a fogyasztói kereslet visszaesett. Az élelmiszerláncokban forgalmazott saját márkás termékek térnyerése egyértelmű, alacsonyabb áruk miatt ezek a megbízható, de egyben átlagos, közepes minőségű termékek a legkeresettebbek. A feldolgozóüzemek tapasztalatai szerint azonban az ünnepek idején a kereslet a magasabb minőségű termékek irányába tolódik el.
Az jól látszik, hogy jócskán megdrágult a sertésvirsli Magyarországon az elmúlt években. Egészen 2019-ig sikerült a kilogrammonként 2000 forintos ár alatt maradnia a terméknek, akkor egészen pontosan 1770 forint volt a fogyasztói átlagára. 2020-tól azonban beindult a brutális drágulás, először 2070 forint volt egy kilogramm virsli, 2021-ben már 2110 forintot kértek érte, 2022-ben azonban úgy kilőtt a virsli ára itthon, hogy azt senki sem látta jönni: már 2640 forintba került egy kilogramm. 2023-ban még tovább drágult, egészen 3230 forintra, 2024-ben azonban egy kisebb csökkenés történt, idén 3010 forintot kértek egy kilogramm sertésvirsliért.
A szakemberek felhívják a figyelmet, arra, hogy ha igazán jó minőségű virslit szeretnénk vásárolni, keressük a megbízható gyártókat, a vásárlás előtt pedig érdemes az összetevőket is elolvasni, mert a hústartalom egyben a minőséget is garantálja. Ha egy virslit nagyon alacsony áron kínálnak, élni kell a gyanúval, hogy annak a minősége is silány lesz. A virsli összetételét egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom: amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10%-nál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek.
A jó minőségű termék kiválasztásához azt javasolják a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.